Startsida - Nyheter

Radar

Globalt ramverk kring AI föreslås i FN

Amandeep Singh Gill

FN:s framtidstoppmöte i New York i helgen väntas anta en global digital överenskommelse. Den tar sikte på mer global styrning av AI, digital teknologi i utvecklingsländer och skydd mot desinformation, rapporterar Sveriges radio.

FN:s sändebud i techfrågor Amandeep Singh Gill säger till Ekot att Sverige, som tillsammans med Zambia lett arbetet med Global digital compact, har en viktig roll i arbetet med styrningen av AI, artificiell intelligens.

– Regeringarna kan inte ensamma hantera den digitala världen, säger Amandeep Sing Gill till radiokanalen.

I arbetet har även civilsamhället, akademin, privata sektorn och techföretagen ingått.

”Ramverket ett viktigt steg”

Överenskommelsen med principer och mål för digitalt samarbete är den första av sitt slag och sätter en riktning för hur digitalisering kan användas för att öka arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål. 

– Ramverket utgör ett viktigt steg för att minska digitala klyftor, stärka kvinnor och flickor i det digitala rummet och möta utvecklingsländers specifika behov. Det understryker behovet av internationellt samarbete och fortsatt dialog kring styrningen av framväxande digital teknik, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Styra AI för mänskligheten

Nyligen kom också FN:s generalsekreterares rådgivande organ med sin slutrapport Styra AI för mänskligheten, rapporterar Computer Sweden. I den uppmanas att grunden för den första globalt inkluderande arkitekturen för AI-styrning ska läggas i internationellt samarbete.

Rapporten ger också sju rekommendationer för att motverka de brister som finns i styrningen. Bland dessa är att skapa en expertpanel med ansvar för uppföljningar, inrätta en global fond och ett AI-kontor inom FN:s sekretariat.

7 rekommendationer

1: Skapa en oberoende internationell vetenskaplig panel om AI bestående av experter. Panelen skulle utfärda årliga rapporter om AI:s kapacitet, risker och möjligheter, tillhandahålla kvartalsvisa forskningssammanfattningar om AI:s roll för att uppnå hållbara utvecklingsmål och släppa ad hoc-rapporter om framväxande AI-frågor.

2: Lansera halvårsvisa mellanstatliga dialoger med flera intressenter om AI-styrning. Dialogen skulle fokusera på bland annat att dela bästa praxis för AI-styrning som respekterar mänskliga rättigheter, stärka internationellt samarbete om styrningsåtgärder och diskutera stora AI-incidenter.

3: Skapa ett AI-standardutbyte, som samlar experter från olika sektorer för att utveckla och underhålla ett register över AI-systemdefinitioner och -standarder. Detta utbyte skulle utvärdera befintliga standarder, diskutera deras utvecklingsprocesser och identifiera områden där nya standarder behövs.

4: Skapa ett nätverk för AI-kapacitetsutveckling som länkar samman FN-anslutna centra för att stödja globala och regionala AI-insatser. Detta nätverk skulle förbättra AI-styrningskapaciteten, ge tillgång till datorresurser samt erbjuda utbildning till tjänstemän, forskare och entreprenörer.

5: Inrätta en global fond för att överbrygga AI-klyftan genom att tillhandahålla resurser för säker utveckling. Fonden, som förvaltas oberoende, skulle stödja global tillgång till AI-teknik, med fokus på att stärka lokala lösningar i linje med utvecklingsmålen.

6: Utveckla ett globalt ramverk för AI-data, styrt av internationella byråer, för att säkerställa transparent, rättighetsbaserad styrning. Det skulle etablera datastandarder, stödja kulturell och språklig mångfald samt underlätta datadelning, vilket möjliggör att AI-ekosystem växer globalt.

7: Inrätta ett AI-kontor inom FN:s sekretariat för att stödja och samordna genomförandet av rapportens förslag. Detta kontor skulle underlätta samarbetet med olika intressenter, hjälpa till med politisk dialog och kapacitetsuppbyggnad samt ge råd till generalsekreteraren i AI-relaterade frågor.

Styra AI för mänskligheten (FN)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV