Radar · Utrikes

Risk för polioutbrott i Gaza

Avloppsvatten i Gaza.

Poliovirus upptäcktes i veckan i avloppsvatten i Gazaremsan. På grund av de rådande förhållandena riskerar nu tusentals människor att smittas. Under söndagen meddelade Israels militär att de ska erbjuda poliovaccin till soldaterna och till Gazas befolkning.

I ett uttalande under torsdagen konstaterade Gazas hälsoministerium att poliovirus typ 2 upptäckts i avloppsvatten i Gaza. 

”Att upptäcka viruset som orsakar polio i avloppsvatten förebådar en verklig hälsokatastrof och utsätter tusentals invånare för risken att drabbas av polio”, skriver ministeriet i ett uttalande, enligt Al Jazeera. 

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har ännu inga konkreta fall av Polio upptäckts, men organisationen bedömer att risken för spridning i området är hög. Hälsoarbetare i området menar att upptäckten utgör en ”tickande bomb”.

Tanya Haj-Hassan, pediatrisk intensivvårdsläkare, säger till Al Jazeera att normalproceduren när ett poliofall upptäcks är att isolera personen så att den använder ett badrum som ingen annan använder. Något som definitivt inte är möjligt givet situationen i Gaza idag.

– Just nu samlas alla i flyktingläger utan att ha vaccinerats under åtminstone de senaste nio månaderna, inklusive barn som annars skulle ha vaccinerats mot polio och vuxna som, i samband med ett utbrott, borde få en booster, inklusive sjukvårdspersonal, säger hon till tv-kanalen.

Under söndagen meddelade Israels militär, IDF, att de nu kommer att erbjuda sina soldater poliovaccin, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt uppgav de att det nu, i samarbete med internationella hjälporganisationer, har samlats in vaccindoser som ska räcka till en miljon av Gazas 2,3 miljoner invånare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV