Efter upprepade salmonellautbrott under det gångna året tvingades mer än en miljon svenska hönor avlivas. Nu råder det som följd av detta "brist" på hönor och ägg i Sverige, uppger äggleverantören Stjärnägg till P4 Östergötland. Samtidigt är arbetet i full gång för att återigen öka antalet hönor i djurindustrin.
– Vi har ju ett underskott av svenska ägg på marknaden, vilket också gör att vi nu tvingas importera ägg för att klara av försörjningen, säger Henrik Burlin, vd på Stjärnägg, till radiokanalen och förklarar att det därmed kommer att bli dyrare med ägg framöver.
Han tror dock att det redan under andra halvåret av 2024 kommer att finnas en ”balans” på marknaden igen, då fler hönor kan ha hunnit födas upp för att värpa ägg.
Totalt avlivades omkring 20 procent av Sveriges hönor i samband med det senaste salmonellautbrottet. Ytterligare 48 000 turbokycklingar tvingades avlivas på en anläggning i Sjöbo för två veckor sedan i samband med ett utbrott av fågelinfluensa. I samband med det uppmanade djurskyddsföreningen Djurens rätt regeringen att agera mer kraftfullt för att stoppa liknande smittspridningar, bland annat genom att införa ett slutdatum då mer än 100 djurenheter inte längre får hållas på samma gård.
– Djurfabrikerna måste monteras ned, både för djurens skull men också för människans. En ny pandemi hör inte hemma på listan över saker att vara efterklok kring, och Djurens rätt kräver därför att regeringen nu agerar skyndsamt, säger riksordförande Camilla Bergvall i ett pressmeddelande.