Resor, julklappar, belysning, köttkonsumtion … på många sätt är de saker som vi förknippar med jul riktiga klimatbovar. Men det finns sätt att göra julen mer hållbar – Naturskyddsföreningen listar tio saker som är bra att tänka på.
– Under julen är det mycket fokus på shopping och vi uppmanar till att tänka över inköpen. Mindre nyproducerat kan göra skillnad för våra konsumtionsutsläpp och en hållbar jul kan vara minst lika fin som motsatsen, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall i ett pressmeddelande.
Hon kommer sedan med tio konkreta tips på vad man kan tänka på:
1. Julmaten
NSF tycker att man i första hand ska välja växtbaserat och ekologiskt. Särskilt viktigt är det att välja ekologiskt när det kommer till produkter som ofta är hårt besprutade som kaffe, russin och citrusfrukter.
2. Kollektivt resande
Ta tåget istället för bil eller flyg, eller gå med i Skjutsgruppen om du vill samåka med andra.
3. Hållbara julklappar
Den bästa julklappen för planeten är förmodligen att inte ge något alls, men det kan ju kännas lite tråkigt, så därför rekommenderar NSF att man letar på second hand. De tipsar också om att de flesta second hand-butiker erbjuder öppet köp, om du skulle råka köpa någon present som inte passar.
– Julklappar från second hand är standard nu. Det finns otroligt mycket fint att välja på, oavsett vad du ska köpa. Nästan allt går att hitta second hand, säger Beatrice Rindevall.
4. Medlemskap som julklapp
Istället för att ge en sak kan du också ge ett presentmedlemskap i en organisation, till exempel Naturskyddsföreningen, WWF, Greenpeace eller någon annan miljöorganisation.
5. Undvik miljögifter
Tänk på att inte köpa smink eller leksaker som innehåller PFAS. Ett sätt att försäkra sig om det är att till exempel välja leksaker tillverkade av trä istället för plast. Om du ändå ska välja en plastleksak så ta en som är tillverkad inom EU och efter 2013 då kemikaliekraven blev tuffare.
6. Krav-märkta granar
Välj en Krav-märkt gran om du ska köpa en riktig gran. Plastgranar är riktiga miljöbovar, men om du redan har en plastgran är det förstås bra att behålla den så länge som möjligt och inte köpa en ny.
7. Fira utan palmolja
Viktigt att tänka på om du ska köpa till exempel pepparkakor och choklad är att kolla så att produkten inte innehåller palmolja som är väldigt dåligt både för hälsan och miljön.
8. Ljus utan paraffin
Som du kanske vet innehåller de flesta värmeljus paraffin som görs av fossil olja. Men även stearin kan vara skadligt eftersom det ofta görs på slaktavfall och palmolja. Ofta står det inte på förpackningen vad stearinet är gjort av, men du kan hålla utkik efter Svanen-märka ljus, eller beställa veganska och miljövänliga ljus på nätet.
9. Sortera skräpet rätt
Det är lätt hänt att skräp hamnar i fel behållare efter julhelgen, så var extra noga med att verkligen sortera rätt. Som exempel sorteras presentpapper som brännbart och frigolit som plast. Julgranen och ljusslingorna ska du lämna in på en återvinningscentral. När det gäller värmeljus och marschaller finns det olika regler i olika kommuner så där är det bäst att kolla upp vad som gäller i din hemkommun.
10. Gör andra obekväma med jobbiga frågor
Att ta upp frågor om överkonsumtion och att välja vegetariskt är kanske inte jättepopulärt när släkten sitter samlad – men det är samtidigt också ett väldigt bra tillfälle. Så våga vara den där lite jobbiga personen som ifrågasätter normerna kring julfirandet.