Personer med psykiska funktionsnedsättningar faller ofta mellan stolarna. Här är sju exempel på brister i samhället som drabbar gruppen, och som insatsen personligt ombud uppmärksammar – vilket också är deras uppdrag:
1) Problem hos socialtjänsten
Allt fler får avslag på sina ansökningar om försörjningsstöd i landet. Det är krångligt och byråkratiskt att ansöka. Socialsekreterarna tar inte hänsyn till att den med psykisk funktionsnedsättning kan behöva hjälp att göra ansökan. Barnperspektivet tas sällan in. Varje år rapporteras även andra brister hos socialtjänsten, gällande bemötande, kontinuitet och kompetens, som oftast hänger samman med hög personalomsättning.
2) Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan bollar runt
Ökade brister jämfört med föregående år. Reglerna är otydliga. Färre möjligheter till personliga möten och mer digitalisering, vilket ofta är svårt för gruppen. Försäkringskassan anser att en person kan arbeta, samtidigt som Arbetsförmedlingen inte håller med. Personer hamnar mellan stolarna. Även de personliga ombuden tycker att reglerna är komplicerade och att det är svårt att navigera inom och mellan dessa två myndigheter.
3) Svårt att aktivitetsrapportera
Arbetsförmedlingen är svår att nå. Det är krångligt att aktivitetsrapportera i myndighetens digitala system. Det förväntas att personligt ombud ska hjälpa Arbetsförmedlingen att stötta personer som inte klarar av att rapportera på rätt sätt. Den som gör fel blir avstängd under 45 dagar, och får då inte aktivitetsstöd. Personen kan bli helt utan inkomst eftersom kommunen inte heller beviljar ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd ifall personen anses inte ha gjort det som krävs för att skaffa sig annan inkomst.
4) Kommuner kräver diagnos för att ge boendestöd
En utredning för att få en psykiatrisk diagnos kan ta flera år, ändå kräver kommunen diagnos för att bevilja boendestöd, som hjälper personen med psykisk ohälsa att styra upp vardagen. Att kräva diagnos är inte enligt socialtjänstlagens intentioner.
5) SGI försvinner lätt
Reglerna för bedömning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är komplicerade. Det är väldigt ”lätt” att göra misstag som leder till att personens SGI försvinner.
6) För få gode män och förvaltare
Det är brist på gode män och förvaltare som kan hjälpa personer med psykiska funktionsnedsättningar att styra upp sin ekonomi. I vissa fall har personen fått en god man men denna har haft bristande kompetens om psykiska funktionsnedsättningar och matchar inte vad personen behöver.
7) Bollas runt i sjukvården
Personer med allvarlig psykisk ohälsa bollas fram och tillbaka mellan primärvård, hälsocentraler, psykiatrimottagningar och habilitering för att få en psykiatrisk utredning. Verksamheter kommer inte överens om vem som ska hantera personen. Det saknas fast läkarkontakt eller patientansvarig läkare, något som kan försvåra läkemedelsbehandling och möjligheten för patienter att få en samordnad individuell plan (SIP).
Källa: Lägesrapport om verksamhet med personligt ombud, bidragsår 2023, gavs ut i maj 2024.
Tankar på självmord? Här söker du hjälp
Självmordstankar ska alltid tas på allvar.
Berätta för någon om hur du mår. Det kan vara vården, en diakon eller någon du känner.
Det går också att ringa en stödlinje.
Om situationen är outhärdlig, ring 112.
Ibland är det bra att träffa andra som har liknande erfarenheter, genom att till exempel besöka patientföreningar eller organisationer för personer med psykisk ohälsa.
1177 och Karolinska Institutet
Tusentals får hjälp
Över 10 100 personer i Sverige får i dag hjälp av personligt ombud.
Allt fler söker stöd och väntetiderna har ökat jämfört med föregående år.
I Sverige finns 113 personligt ombud-verksamheter som kan ge stöd i 249 kommuner.
Kontaktuppgifter brukar finnas på kommunernas hemsida.
Statsbidraget finansierar 40-50 procent av kostnaderna för personligt ombud, resten måste kommunerna själva stå för.
År 2021 låg statsbidraget till personligt ombud på 130 miljoner kronor.
Lägesrapport om verksamhet med personligt ombud, bidragsår 2023, utgiven maj 2024, och Socialstyrelsens Kartläggning och analys av systemet med personligt ombud, från oktober 2023.