Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Lotta Edholm gör självmål

En blond kvinna med glasögon mot ljusblå bakgrund. Och en liten bild av skribenten.

Skolministern kräver fler vuxna i skolan – fast hennes eget parti har medverkat till nedskärningarna, skriver Erik Eriksson. För att få pengar till personal föreslår han att man förstatligar skolan.

DEBATT. Skolminister Lotta Edholm förfasar sig i Sveriges Radio den 14/8 över en studie som visar att mobbning i skolan har ökat lavinartat under de senaste åren. Hon kräver: Fler vuxna måste in i den svenska skolan: lärare, speciallärare, psykologer och så vidare. 

Jaha? Just personal av alla kategorier har hennes parti – och andra – sparat in på under åratal. Min egen erfarenhet av kommunal skolpolitik är att borgare och sossar alltid rackat ner på lärarna. ”De har ledigt hela somrarna och på övrig tid jobbar de inte särskilt mycket heller.” Vad väntar man sig om man ständigt snackar skit om en hel yrkeskår?

Detta och ett vansinnigt sparande på resurser har förstås – katastrofalt – försvagat lärarkåren. Och nu går det, för fullt, ut över eleverna. Otrygghet och därav resulterande frånvaro visar sig, naturligtvis, också i försämrade skolresultat.

Själv gjorde jag under 00-talet en frivillig utflykt till USA och fann att exempelvis delstaten Wisconsins skolor ofta var bättre än de svenska. Tyvärr har både deras och vårt skolsystem förfallit brant sedan dess.  Därborta av republikansk dårskap, i vårt fall – kanske av allmän dårskap?

Lösningar? Förstatliga skolan. Skrota friskolesystemet. Entlediga okunniga skolpolitiker, låt frigjorda pengar gå till fler vuxna i skolan!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV