Radar · Miljö

AI-jättar mörkar klimatpåverkan

dataserver, kablar och lampor

Genom att missbruka certifikat för förnybar energi kan de stora techbolagen redovisa minskade utsläpp, samtidigt som deras AI-modeller i själva verket bidrar till motsatsen. Det visar en analys av Bloomberg.

I AI-hypens spår följde så småningom varningarna för språkmodellernas omfattande miljö- och klimatpåverkan. Att utbilda en avancerad AI-modell kan förbruka tusentals megawattimmar elektricitet och orsaka kolutsläpp på hundratals ton, konstaterade Harvard business review i juli.

Nu visar en analys som Bloomberg green gjort att flera stora amerikanska techföretag ”greenwashar” sina AI-modeller genom att använda oberoende så kallade certifikat för förnybar energi. Dessa certifikat (kallade RECs, renewable energy certificates, eller gröna taggar) ska fungera som bevis på att energin kommer från en förnybar källa. Certifikaten kan dock köpas och säljas fristående från den fysiska energikällan och företag kan således få det att se ut som att en större andel av deras energikonsumtion kommer från förnybara källor än vad som faktiskt är fallet.

Enligt Bloomberg förlitar sig Amazon, Microsoft och Meta på miljontals obundna certifikat när de rapporterar sina utsläppsminskningar, och enligt flera forskare måste redovisningsreglerna uppdateras för att korrekt återspegla utsläppen av växthusgaser. Att AI i dag uteslutande skulle drivas av ren energi är ett påstående utan verklighetsförankring, säger Michael Gillenwater, verkställande direktör för Greenhouse gas management institute, till Bloomberg green.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV