Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Sätt ner klacken mot hat och hot

Tre dragqueens.

Teatersällskapet Bland drakar och dragqueens har polisanmält 106 personer för hot, hat och trakasserier som de har blivit utsatta för. Bland dem finns förtroendevalda politiker, skriver Maria Ljung, och uppmanar oss att sätta ner klacken.

DEBATT. I början av september lämnade teatersällskapet Bland drakar och dragqueens in en 40 sidor lång polisanmälan mot så många som 106 personer för hatbrott och hets mot folkgrupp. Detta efter att i flera år ha utsatts för att hot och hat riktats mot dem själva och rent sabotage mot deras föreställningar. Bakgrunden är så enkel som att teatersällskapet under sina sagostunder är klädda i drag och under sina teaterföreställningar iscensätter såväl manliga som kvinnliga roller, väsen- och djurroller, oavsett skådespelarens eget kön.  

Drag eller att draga innebär att den som uppträder/intar en roll leker med könsuttryck, ofta genom att överdriva typiskt maskulina eller typiskt feminina uttryck. Man kan också blanda olika könsuttryck när man dragar. Konstformen dragshow har existerat sedan urminnes tider, faktiskt ända sedan antikens Grekland. 

Men det finns alltså en betydande del av vår svenska befolkning som ser det som sin rätt att öppet hota, hata och sabotera för Nordens största dragshow-teatersällskap, som skriver böcker och framför sagostunder, teater och musikaler för barn, unga, vuxna. Bland denna skara finns 5 stycken aktiva SD-politiker. 

Att förtroendevalda politiker från Sveriges näst största parti öppet och helt officiellt utsätter ett professionellt barnteatersällskap för ont förtal, kränkningar, underliggande hat och nedvärdering för deras kostymers skull är så oprofessionellt och förkastligt. Det strider mot mänskliga rättigheter och utgör ett hot mot vår demokrati. 

På regeringens hemsida står att läsa: ”Alla ska ha rätt att vara den de är utan att riskera våld, trakasserier eller diskriminering. För regeringen är hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter en prioriterad fråga och just nu pågår ett aktivt arbete med att ta fram en ny handlingsplan. Regeringen genomför även en rad andra åtgärder inom området.”

Därför hoppas jag innerligt att det görs en ordentlig utrensning i maktens korridorer mot dem som inte kan leva upp till det. För att statuera exempel för den mer anonyma men lika hatiska massan som agerar på nätet och i sociala medier.

Jag är svensk och tiger inte längre, det är dags att bekänna färg. Sverige, låt regnbågens alla färger och värderingar spridas sig som ringar på vattnet i våra sinnen och ställningstaganden. För som Bland drakar och dragqueens säger: ”Vi sätter ner klacken mot hat och hot.” 👠

Bilden är utbytt den 20 september klockan 12.41 mot en bild av rätt teatersällskap. /Syre

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV