Det blev nej till åklagares begäran att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från åtta svenska redaktioner.
Högsta domstolen avslår åklagarens begäran att få tillgång till bilder från upploppen i Rosengård som följde efter en koranbränning i september förra året.
Åklagaren begärde att få ta del av allt filmat och fotograferat material, även sådant som inte publicerats. Men åtta svenska redaktioner vägrade, med hänvisning till källskyddet samt att det hotar journalistiskt oberoende.
”Källskyddet anses alltså inte utgöra något hinder mot ett föreläggande om att materialet ska lämnas ut.”
Men det är inte källskyddet som hindrat ett utlämnade av ”mediebolagen råmaterial”, enligt HD, utan de gör bedömningen att det, såsom begäran utformats, ”inte finns någon risk för att ett utlämnande skulle innebära att mediebolagens källor röjdes.”
HD menar att även om det inte föreligger någon risk för källskyddet kan det ändå finnas intressen från mediebolagen av att inte lämna ut materialet, intressen som ”väger tyngre än åklagarens intresse av att få tillgång till det”. I det här fallet ska åklagarens intresse av att genomföra förundersökning om grovt sabotage mot blåljusverksamhet vägas mot mediebolagens intresse av att inte lämna ut material som inhämtats i publicistiskt syfte.
HD skriver i sitt domslut att mediebolagen i grunden har ett starkt intresse av att inte behöva lämna ut material, och eftersom ”åklagaren inte närmare har preciserat vilka konkreta gärningar som förundersökningen avser, anser domstolen inte att det går att bedöma om åklagarens intresse att få tillgång till materialet är tillräckligt starkt för att mediebolagens intresse ska få ge vika”. På den grunden avslår HD åklagarens begäran.