I förra veckan röstade EU-parlamentet för att göra stora förändringar i den lag som ska hejda avskogning och skogsförstörelse i världen. Flera högerpartier ville luckra upp reglerna men under en omröstning på onsdagen så satte medlemsländerna stopp för sådana uppluckringar.
Tanken med EU:s avskogningsförordning (EUDR) är att göra det olagligt att placera produkter som bidragit till skogsskövling på EU:s inre marknad. Förordningen syftar till att komma åt den miljöförstöring som vår konsumtion bidrar till i tropikerna, då varorna den omfattar är soja, kaffe, kakao, timmer, nötkött, gummi och palmolja, något som Syre tidigare rapporterat om.
Lagen implementerades i juni 2023 men efter kritik om att flera länder behövde mer tid på sig att göra anpassningar för att exportera varor till EU så sköts det slutliga införandet upp till den 30 december 2024.
Samtidigt har parlamentets konservativa partier och extremhögern kritiserat EUDR för att vara krånglig och hindra företagen. Vid en omröstning förra veckan röstades långtgående förändringar igenom som bland annat ska ge ett antal länder ett sorts frikort från att följa kraven. Man ville även skjuta upp införandet till december 2025.
Sågades
Men EU-parlamentets uppluckring EUDR verkar inte ha fallit i god jord hos medlemesländerna, vars ministrar under onsdagen röstade för att behålla ursprungsförslaget med de hårdare tolkningsreglerna för skydd mot skogsskövling. Ministrarna vill inte heller skjuta upp införandet av den nya lagen så som de konservativa önskade.
Det betyder att EU-parlamentet måste omförhandla och komma överens om hur lagen ska se ut, annars kommer den att införas så som först planerat den 30 december i år.
Bakslaget välkomnas av klimat- och miljöorganisationer. Bland annat betonar WWF att det är brådskande att genomföra EUDR:
”I dag skickade medlemsstaterna ett starkt budskap till Europaparlamentet: försök att försvaga EUDR är oacceptabla. Att skjuta upp tillämpningen med ett år riskerar redan att förvärra den globala avskogningen. Varje ytterligare uppskjutning och försvagning skulle leda till ytterligare förstörelse, med förödande konsekvenser för skogarna, vårt klimat och biologiska mångfald,” skriver Anke Schulmeister-Oldenhove, skogsexpert på WWF Europa, i ett pressmeddelande.