Radar · Migration

Von der Leyens migrationsmål: Tredubbla Frontex gränsstyrka

En Frontex-vakt, vänster, och en makedonsk gränspolis under en gemensam operation i Nordmakedonien.

Tredubbla Frontex gränsstyrka till 30 000, fördubbla Europols personal och investera mer i försvarskapacitet. Säkerhet var en stor del av Ursula von der Leyens inledande tal som återvald ordförande för EU-kommissionen under torsdagen.

Säkerhet i olika former var en betydande del av Ursula von der Leyens tal. Hon pratade om yttre säkerhetshot såsom Rysslands aggressioner liksom cyberhot och hybrida hot. 

– (V)i vet alla mycket väl att våra utgifter för försvaret är för låga och ineffektiva, sa hon och fortsatte med att konstatera att Europa behöver investera mer i ”avancerad försvarskapacitet”.

Hon talade vidare om behovet av gemensamma europeiska projekt som ”till exempel ett heltäckande luftförsvarssystem”.

Även migration nämndes i samband med säkerhetsresonemanget.

– Särskilt vår östra gräns har blivit ett mål för hybridattacker och provokationer. Ryssland lockar migranter från Jemen norrut och driver dem medvetet mot den finska gränsen. Vi bör alltid komma ihåg att en medlemsstats gräns är en europeisk gräns. Och vi kommer att göra allt vi kan för att göra dem starkare.

Därför, meddelade hon, är målet att tredubbla personalen hos gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex: från det gamla målet med 10 000 anställda till år 2027 till 30 000. 

Omtvistad migrationspolitik

Åsikterna om EU:s asyl- och migrationspakt som röstades igenom i våras efter år av diskussioner är fortfarande uppdelad. Vissa menar att pakten åsidosätter migranternas asylrätt och är alltför hård, medan andra vill se tuffare tag för att hindra migranterna vid gränsen. I Ursula von der Leyens tal syntes försök till att hålla sig någonstans i mitten i det forsatta arbetet.

– Migrations- och asylpakten är ett stort steg framåt. Vi sätter solidaritet i centrum för vårt gemensamma svar. Migrationsutmaningarna behöver ett europeiskt svar med ett rättvist och fast förhållningssätt baserat på våra värderingar, samtidigt som vi alltid kommer ihåg att migranter är människor som du och jag. Och vi alla, vi är skyddade av mänskliga rättigheter.

Det behövs en gemensam strategi för att göra återvändandet både mer effektivt och värdigt, konstaterade hon. 

– Medelhavsområdet bör få odelad uppmärksamhet. Det är därför jag kommer att utse en kommissionär för regionen och föreslå en ny agenda för Medelhavet tillsammans med Kaja Kallas (EU:s nya utrikeschef, reds. anm).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV