Radar · Miljö

FN-kritik mot hårda domar mot klimataktivister

Klimatdemonstrant bärs bort av tre poliser.

De rekordlånga fängelsedomarna som utfärdats mot fem klimataktivister i Storbritannien kritiseras nu av FN:s särskilda rapportör för miljöförsvarare. Fängelsestraffen, på mellan fyra och fem år, är ”inte acceptabla i en demokrati”, säger rapportören enligt the Guardian.

Som Syre rapporterade om under fredagen så dömdes fem klimataktivister från gruppen Just stop oil nyligen till fyra respektive fem års fängelse. Detta för en aktion som de genomfört och där de suttit ner och stört trafiken på motorvägen M25 i London. 

Fängelsedomarna har kritiserats från flera håll, och nu kommer också kritik från FN:s särskilda rapportör för miljöförsvarare, Michel Forst.

– Även om vi pratar om en störande form av protest, och det går inte att förneka detta, så är den fortfarande helt icke-våldsam och den borde ha behandlats som sådan. För mig, för mitt team, är det inte acceptabelt i en demokrati som Storbritannien, säger han enligt The Guardian

Han menar också att domen riskerar att avskräcka andra personer i landet från att använda sin rätt att demonstrera. 

– Det är en mycket farlig dom, inte bara för miljödemonstranter, utan också för rätten att protestera som sådan, eftersom vi nu förstår att de som skulle vilja gå ut på gatan för att demonstrera, för att organisera en demonstration, de skulle överväga två gånger innan de gick ut.

Flera röster har höjts i landet för att pressa regeringen att upphäva delar av den lag som den förra regeringen genomförde och som innebär hårdare straff mot personer som demonstrerar och ”stör ordningen” (public nuisance). 

Men en talesperson för premiärmnister Starmer konstaterade under fredagen att det är upp till domarna att ta de beslut som tas. 

– I grund och botten är det inte upp till politiker att blanda sig i och uttala sig om beslut som har fattats av domare, sa han enligt The Guardian. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV