När den norska staten gav tillstånd till tre nya olje- och gasprojekt i Nordsjön bröt de mot lagen. Det slår en norsk domstol fast. I domen ges miljöorganisationerna Natur og ungdom och Greenpeace Norden rätt på alla punkter.
I somras stämde miljöorganisationerna Natur og ungdom och Greenpeace Norden det norska energiministeriet för att ha gett tillstånd till tre nya, stora olje- och gasprojekt i Nordsjön: Breidablikk, Tyrving och Yggdrasil. När domen kom från Oslo tingsrätt i torsdags konstaterades att alla tre tillstånden är ogiltiga.
– Det här är en förväntad och förkrossande seger. Vi förväntar oss att all produktion och utvinning från Breidablikk, Yggdrasil och Tyrving stoppas omedelbart, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace i Norge i ett pressmeddelande.
Anledningen till beslutet är att staten inte gjort en utredning kring vilka globala klimatkonsekvenser som tillstånden kommer att skapa. Detta bygger på en liknande dom från år 2020, som miljöorganisationerna visserligen förlorade, men som kom med en viktig delseger: Norges högsta domstol konstaterade att de globala klimatkonsekvenserna måste utvärderas innan nya oljeprojekt godkänns.
Så har alltså inte gjorts i det här fallet, och ny utgår miljöorganisationerna ifrån att utvinning och produktion från fälten stoppas omedelbart. Detta då de också fick rätt i sitt krav om föreläggande och att staten även är förbjuden att fatta andra beslut som kräver giltigt tillstånd för planer för exploatering och produktion.
– Det här är en viktig seger för klimatet och för rättssäkerheten. Nu är det viktigt att olje- och energidepartementet för en gångs skull respekterar domstolens beslut och följer upp den här domen och det måste vi se till att de gör, säger Gytis Blaževičius, chef för Natur og Ungdom, i pressmeddelandet.