Bara 38 procent av unga mellan 12 och 18 år känner sig hoppfulla om att lösa klimatkrisen på ett bra sätt, visar en ny undersökning. Det är en stadig minskning jämfört med 2020, då andelen låg på 51 procent.
Bara 38 procent av landets barn och unga i åldern 12 till 18 år känner sig hoppfulla inför framtiden när det gäller att lösa jordens klimatproblem på ett bra sätt. Och bara 3 procent känner sig ”mycket hoppfulla”. Det visar en undersökning som som gjorts av Verian (tidigare Kantar Public) på uppdrag av föräldraorganisationen Våra barns klimat.
Samma studie genomfördes för första gången år 2020, och då låg andelen som kände hopp inför framtidens klimatutmaningar på 51 procent.
– Alla barn ska få leva på en välmående planet och det är vi vuxna som behöver agera för att de ska känna hopp om sin framtid, säger Klara Adolphson, styrelseordförande för Våra barns klimat, i ett pressmeddelande.
Även andelen unga som känner att de kan vara med och påverka klimatet och miljöns framtid har minskat. År 2020 kände 65 procent att de kunde påverka. I år har den siffran sjunkit till 48 procent.
Andelen som tycker att politiker har det största ansvaret för att minska klimatförändringarna har dock växt. 46 procent tycker det i senaste undersökningen, jämfört med 34 procent år 2020.
– Beslutsfattare måste ta ansvar för barnen och klimatet och se till att det blir enkelt för alla att leva hållbart. Nu behöver vi en handlingskraftig politik som både ger framtidstro och skyndar på omställningen, säger Klara Adolphson.
Årets och tidigare års rapporter kan du läsa här.