Radar · Utrikes

1500 organisationer förbjudna i Nicaragua

Nicaraguas president Daniel Ortega under ett toppmöte i Venezuela i april.

Under måndagen meddelade Nicaraguas regering att 1500 civilsamhällesorganisationer i landet förbjuds. Det är det största nedslaget hittills på de som uppfattas som politiska motståndare till president Daniel Ortega. 

Måndagens nyhet, som publicerades i landets officiella nyhetstidning, innebär också att staten konfiskerar organisationernas tillgångar. 

Anledningen till beslutet uppges vara att organisationerna, som till stor del är olika religiösa organisationer, inte har deklarerat sina inkomster korrekt. 

Totalt har nu mer än 5100 organisationer förbjudits och stängts i Nicaragua. I det senaste beslutet ingår även Nicaraguas Röda korset samt sportklubbar, schackklubbar, pensionärsgrupper och katolska radiostationer, rapporterar bland annat Al jazeera

Daniel Ortegas tillslag mot civilsamhället har trappats upp sedan 2018 års protester mot regeringen. Dessa protester slogs ner med våld och beräknas har dödat minst 300 personer. Sedan dess har hundratals oppositionella fängslats i landet, och minst 263 journalister har lämnat landet på grund av olika attacker mot pressfriheten. 

Daniel Ortega har varit president i Nicaragua sedan 2007, och satt också en mandatperiod mellan 1985 och 1990. Detta efter att han deltagit i den Nationella Sandinistiska Befrielsefronten, som 1979 störtade landets tidigare president och diktator Somoza. 

Med åren har Ortega kritiserats för att ha gått i en allt mer auktoritär riktning. År 2009 ändrade högsta domstolen i landet konstitutionen, vilket gjorde att han kunde väljas till president i ytterligare mandatperioder. 

Bara under förra året utvisade regeringen mer än 300 politiker, journalister, intellektuella och aktivister som anklagades för förräderi. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV