Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Statsbudgeten: ”Dråpslag mot skydd av natur och klimatinvesteringar” 

Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Klimatmål som bommas och nedskärningar i anslaget till värdefull natur och energieffektivisering. Naturskyddsföreningen beskriver statsbudgeten som ”ett dråpslag”.
– Tidöpartierna bedriver en politik som gör att utsläppen ökar och att klimatkrisen förvärras, säger Beatrice Rindevall, Naturskyddsföreningens ordförande, i ett uttalande.

Det är ord och inga visor när Naturskyddsföreningen kommenterar årets statsbudget, som innebär en trettio-procentig minskning av miljöbudgeten jämfört med 2022 – då regeringen tillträdde. Miljöorganisationens ordförande Beatrice Rindevall säger att det är oförsvarligt att Sverige inte ser ut att klara något av klimatmålen, vid sidan av åtagandet till EU:s utsläppsmål, samtidigt som regeringen satsar 13 miljarder på sänkta drivmedelsskatter. Något hon sätter in i sammanhanget att Amazonas står i lågor och stora delar av Europa ligger under vatten. Även en sänkning med nästan en halv miljard kronor på skydd av värdefull natur får skarp kritik.

– Tidöpartierna hugger på ett enda år bort nästan en tredjedel av anslaget till skydd av värdefull natur. Det är pengar som skulle gått till att betala skogsägare för att de skyddar sin skog. Redan nu väntar många på ersättning. Att uppmuntra markägare att ta initiativ till skydd, men sen inte avsätta resurser så att skyddet kan förverkligas, är under all kritik, säger Beatrice Rindevall i ett uttalande.

”Ett hårt slag”

Budgeten får också kritik på en rad andra områden. Anslaget för energieffektivisering sänks från 414 miljoner 2025 ner till 27 miljoner 2026. Det trots att det nuvarande energieffektiviseringsmålet till 2030 inte nås med befintliga styrmedel, påpekar Naturskyddsföreningen. Också en slopad skattereduktion för mikroproduktion av el sågas, så också att en satsning på en giftfri miljö inte förlängs.

– Vi undrar hur Tidöpartierna tänker när de helt slopar Kemikalieinspektionens viktiga satsning på giftfri miljö. Det här är ett hårt slag mot arbetet för att vi i framtiden ska ha rent vatten, giftfri mat och en vardag som inte förgiftar oss, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Att biståndet sänks i en tid när hunger och konflikter ökar får också en känga. Dock ser de det som positivt att regeringen fortsatt satsar på klimatbistånd och satsningar på biologisk mångfald och att minska miljögifter.

Sänkt miljöövervakning

– Klimatkrisen och naturkrisen förvärras i hög takt och riskerar att slå sönder de ansträngningar världens länder gör för att skapa fred, trygghet och välstånd, såväl i Sverige som globalt. Att regeringen i det läget väljer att spara miljarder på biståndet är ett svek mot de mest utsatta. Ett starkt bistånd där klimat- och miljöinsatser är en integrerad del är ett helt avgörande bidrag för att klara de kriser världen står i, säger Karin Lexén.

Naturskyddsföreningen skriver också att regeringen och Sverigedemokraterna fortsätter att skära i anslaget till miljöövervakning, som totalt minskat med 125 miljoner kronor sedan 2022.

– Miljöövervakningen är en förutsättning för ett effektivt miljöarbete – det används för att följa upp åtgärder och för att få fram underlag till beslut om nya. En effektiv miljöövervakning minskar risken att upptäcka skador på miljö och ekosystem för sent, vilket kan bli dyrt, säger Beatrice Rindevall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV