Senaste året har det kommit många larm om veterinärbrist i landet, en orimlig arbetsbörda och sämre djurhälsa. Regeringen avsätter nu flera miljoner för att förbättra situationen.
Det har länge larmats om brist på veterinärer och att Jordbruksverket inte kan fullfölja sitt uppdrag att tillgodose behov av akut djursjukvård i hela landet. Dåvarande regeringen tillsatte 2021 en utredning om djurens hälso- och sjukvård. Betänkandet kom med flera förslag på olika förbättringar. Nuvarande regeringen tillsatte i somras en utredning om veterinär beredskap, som ska redovisas nästa år.
I höstbudgeten står det att anslaget till Jordbruksverket för djurens hälso- och sjukvård ökar med 3,5 miljoner kronor:
”För kostnader med anledning av kommande förslag om bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård…”
Anslaget för bidrag till veterinär fältverksamhet ökas med 30 miljoner kronor, så att ”det statliga åtagandet vad avser rikstäckande djurhälso- och sjukvård, djursjukvård under jourtid samt veterinär beredskap ska kunna säkerställas…”. Totalt föreslås drygt 156 miljoner kronor för 2025.
Det påtalas att det är viktigt med tillgång till djursjukvård dygnet runt, i hela landet och att Jordbruksverket måste ges förutsättningar att fullfölja uppdraget att se till att det finns tillgång till veterinärer där privata alternativ saknas.
”Satsningen är viktig”
Höstbudgeten tar också upp att det utbildas fler veterinärer och djursjukskötare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
”Den betydande utbyggnaden av platser för veterinärer och djursjukskötare fortgår enligt plan vilket regeringen bedömer på sikt ska underlätta tillgången till djurhälsovård.”
Anslaget till SLU:s universitetsdjursjukhus ökar med 30 miljoner, i en stående satsning. Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU, kommenterar i ett uttalande:
– Satsningen är viktig inte bara för utbildningen och forskningen utan också för att Sverige på sikt ska kunna vända den nationella veterinärbristen.
Hon konstaterar att Universitetsdjursjukhuset (UDS) länge har haft ekonomiska problem ”där utgifter och inkomster inte har gått ihop”.
Förutom den svenska djursjukvården beskrivs också djurhälsan och smittorisker i budgetförslaget. Det konstateras att Sverige har ett gott djurhälsoläge, med låg förbrukning av antibiotika, men att smittor som fågelinfluensa och salmonella utgör ett hot:
”Strukturomvandlingen i lantbruket med färre och större besättningar innebär dessutom att konsekvenserna vid sjukdomsutbrott blir större…”, står det i budgetpropositionen.