Startsida - Nyheter

Radar

Proud boys mobiliserar inför valet

Enrique Tarrio, Nayib Hassan

Den amerikanska organisationen Proud boys fortsätter att vara aktiv i att återuppbygga sin organisation, även sedan flera av dess ledare har dömts till långa fängelsestraff efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det visar en granskning av Reuters.

Den högerextrema gruppen Proud boys har försvagats efter att en rad ledare fängslats. En av de högsta ledarna Enrique Tarrio, har dömts till 22 års fängelse för konspiration mot staten. Andra framstående medlemmar som Joseph Biggs och Ethan Nordean har också fått långa straff på 17 respektive 18 år. Dominic Pezzola, som var den första som bröt sig in i Kapitolium, fick 10 års fängelse. Trots detta har Proud boys anpassat sig genom att decentralisera och fokusera på lokal mobilisering, medan de fortsätter att stödja Donald Trumps presidentkampanj inför valet 2024, rapporterar Reuters.

Proud boys spelade en nyckelroll i stormningen av Kapitolium, som var ett försök att förhindra fastställandet av valresultatet 2020. Tarrio planerade och mobiliserade medlemmar för att genomföra attacken. Gruppen lyckades bryta sig in i byggnaden genom att slå sönder fönster, vilket öppnade upp för att en mobb kunde tränga i byggnaden. Tarrio själv var inte fysiskt närvarande vid Kapitolium, men var huvudarkitekt bakom attacken.

Omorganiserar

Trots straffen har Proud boys visat en förmåga att överleva och omorganisera sig. Medan organisationens tidigare strategi ofta involverade våldsamma och storskaliga protester, har de nu skiftat fokus till mindre, mer lokala initiativ. Gruppen har använt sociala medier och andra digitala plattformar för att fortsätta sprida sin ideologi och rekrytera nya medlemmar. Dessutom har de samarbetat med andra extremistgrupper för att bygga upp sin styrka.

Analytiker menar att Proud boys återhämtning speglar den djupa polariseringen i amerikansk politik. Trots att många ledande politiker, både demokrater och republikaner, har fördömt gruppens handlingar, fortsätter de att locka nya sympatisörer, särskilt bland dem som stöder Donald Trump och hans påstående om att valet 2020 blev stulet. Proud boys har använt dessa konspirationsteorier för att elda på sina anhängare.

Trump fortsätter flirta med våldsgrupper

Under valrörelsen 2024 har Donald Trump hanterat relationen till Proud boys och liknande grupper genom att undvika direkta fördömanden. Han har upprepade gånger anklagat vänsterorienterade grupper för att vara våldsamma och har använt uppviglande retorik. Exempelvis, under förra valrörelsen uppmanade Trump Proud boys att ”stå tillbaka och stå redo,” vilket tolkats av gruppen själv som en uppmaning till mobilisering.

Under stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 publicerade Trump flera meddelanden på sociala medier där han uppmanade sina anhängare att fortsätta kämpa för vad han kallade ”ett stulet val.” Samtidigt vägrade han att be sina anhängare att avbryta attacken. Först efter flera timmar uppmanade han till lugn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV