Den 19 november är det internationella mansdagen. Det uppmärksammar RFSU med att lyfta nya siffror om mäns sociala hälsa. En undersökning som de beställt visar att många män är ensamma, men att få vet vart de ska vända sig för att få hjälp.
På uppdrag av RFSU har företaget Verian gjort en undersökning där de frågat 1000 män om saker som ensamhet och sociala relationer. Resultatet visar att män generellt är mer ensamma än kvinnor och har svårare att hitta stöd vid olika svårigheter i livet.
Ungefär var sjätte man, 16 procent, saknar någon att prata med om en jobbig situation, visar undersökningen. Det är dubbelt så många som bland kvinnor, där motsvarande siffra är 8 procent.
Endast 35 procent av männen i åldern 31-40 år uppger att de har ett brett socialt nätverk. Det kan jämföras med 44 procent av kvinnorna i samma ålder.
Svårt att ta kontakt
Nästan hälften av männen i åldersgruppen 31-40 år, 47 procent, uppger att de har svårt att ta kontakt för en sexuell relation. Nästan en fjärdedel av männen i samma ålder, 24 procent, säger att det stämmer ganska eller mycket bra att de aldrig har vågat ta kontakt för en romantisk relation.
Eftersom ensamhet är en riskfaktor för psykisk ohälsa så tipsar RFSU om att det går att arbeta förebyggande på olika sätt, bland annat på arbetsplatser.
– Arbetsplatsen är för många det enda stället där man möter andra människor och har ett socialt sammanhang. Att ha högt i tak för samtal om känslor på arbetsplatsen kan göra stor skillnad för mäns psykiska hälsa, säger Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU, i ett pressmeddelande.
RFSU har till exempel ett samarbete med fackförbundet Pappers i ett projekt med namnet Hur är läget? Där utbildas skyddsombud för att förhindra negativ jargong på mansdominerade arbetsplatser.
– Skyddsombuden har en livsviktig roll i att fånga upp kollegor som mår dåligt. Vi vill rusta dem med kunskaper och verktyg att använda för att starta ett samtal som kan göra skillnad. Vi hoppas att fler fackförbund och arbetsgivare vill haka på, säger Pelle Ullholm.