Radar

Macrons inflytande säkrat efter ”sista-minuten”-allians

Yaël Braun-Pivet i nationalförsamlingen

Emmanuel Macrons parti skapade en sista-minuten-överenskommelse med högerorienterade parlamentsledamöter och lyckades vinna omröstning om vem som ska bli ordförande för Nationalförsamlingen. Resultat innebär att Emmanuel Macron har säkrat inflytande om vem som ska bli landets premiärminister.

Efter sommarens franska nyval fick en allians av vänsterpartier Den Nya Folkfronten (NFP), flest platser i parlamentet, men utan att nå en absolut majoritet. Emmanuel Macrons allians Tillsammans blev näst störst, och högerextrema Nationell samling tredje störst.  Samtidigt plockade andra högerpartier som Republikanernas Höger flera stolar.

Det har funnits frågetecken hur parlamentet ska kunna samlas kring en premiärminister, men på torsdagen lyckades Emmanuel Macron få som han ville genom en allians med konservativa parlamentsledamöter.

Ordförande återvald

Yaël Braun-Pivet återvaldes som ordförande för Nationalförsamlingen, med bara åtta rösters marginal. Det efter tre omröstningar och att den konservativa kandidaten hade dragit tillbaka sin kandidatur.

Resultat innebär att Macron sannolikt kan utse en premiärminister från sitt läger, enligt politiska analytiker, rapporterar Politico.  

Samtidigt är det oklart om Macron och konservativa kommer att fortsätta sitt samarbete. En anonym konservativ parlamentsledamot, säger till Politico  att Republikanernas Höger kommer att fokusera på att säkra nyckelpositioner i Nationalförsamlingen snarare än att bilda en regering tillsammans med Macrons parti.

Samtidigt är det kris i Vänsteralliansen, NFP, interna strider ledde till att de inte kunde enas kring en egen kandidat till premiärminister. Efter omröstningen i parlamentet uttryckte flera medlemmar sin frustration och anklagade Macrons Tillsammansgrupp och Republikanernas Höger för att ha ”gå emot folkets vilja ” genom ”hemliga överenskommelser”.

I sitt segertal talade Braun-Pivet om nödvändigheten av samarbete och dialog i ett splittrat politiskt landskap. ”Vi har inget val. Vi måste komma överens, vi måste samarbeta, vi måste kompromissa, vi måste ha dialog, vi måste lyssna och gå framåt,” sade hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV