Har du många tråkiga vita lakan, eller kanske en t-shirt som fått en fläck som inte går bort? Sätt färg på tillvaron genom att färga dem med olika växter!
Vilka växter kan man använda?
Växtfärgning har en lång historia. Innan man började producera syntetiska färgämnen i mitten av 1800-talet så färgades alla textilier med ämnen från växt- eller djurriket. De flesta växter färgar av sig när man kokar dem, men det är vissa som är särskilt bra att använda. om du vill färga någonting rött kan du till exempel använda roten från kulturväxten Krapp (Rubia tinctorium), en växt som var vanligt förekommande i södra Sverige för länge sedan men som i dag bara återfinns i vilt tillstånd på några få platser. Dock ska den gå bra att odla själv upp till odlingszon 4. I Krapproten finns färgämnet Alizarin som ger röd-rosa, orange-röda eller tegelröda färger. Man kan också använda rödbetor om man vill ha en mer djupröd färg. Om du vill färga något blått så är Vejde, eller Isatis tinctoria på latin, den absolut vanligaste växten. Vejde innehåller färgämnet indigo och användes förr bland annat till att färga svenska flaggor och till karolinernas uniformer. Även Vejde är sällsynt i vild form men går att odla.
Några andra exempel på saker som går bra att färga med – och som är lättare att få tag på – är avokadoskal (ger en persikofärgad nyans), gurkmeja eller johannesört (om du vill färga något gult), aroniabär och lökskal (ger en orange färg).
Hur gör man då?
Om du vill testa att färga något själv kan det vara bra att börja med något som du inte är särskilt rädd om. Ta till exempel en urtvättad tröja eller några gamla lakan. Det finns också många som färgar garn, här kommer vi dock fokusera på färgning av kläder.
En viktig sak att tänka på är att olika tyger fungerar olika bra att färga. Syntetiska material fungerar generellt ganska dåligt, använd istället tyger som är gjorda av naturliga material som bomull, siden, linne eller ull. Det är också bra om den växt du väljer att färga med är relativt färsk, om du använder torkade växter blir färgerna mer dämpade och risken är att färgen inte fastnar alls.
Kom också ihåg att använda plasthandskar och att täcka arbetsytor med tidningspapper så att du inte råkar färga något som du inte vill färga – det kan vara svårt att få bort färg som har fastnat!
Förbered färgningen genom att blöta upp tyget och blanda 8 dl vatten med 2 dl vinäger i en kastrull (om du tänker använda bär till färgningen så ska vinägern ersättas av 0,5 dl salt). Det kallas för betning och är till för att färgen ska fastna på tyget. Låt tyget ligga i fixeringslösningen i ca en timme och skölj sedan i kallt vatten.
Man kan också använda sig av sojamjölk eller naturliga material som alun eller vinsten för att få färgen att fastna.
För själva färgningen behöver du en stor kastrull och en träslev. Först kokar du upp växtmaterialet som du ska färga med. Hur mycket material du ska använda beror på vad du har valt att färga med, det bästa är att prova sig fram men tänk på att ju mer du använder desto mörkare blir färgen. Låt växtmaterialet sjuda i cirka en timme och sila sedan bort växtresterna. Därefter lägger du i det tyg eller klädesplagg som du vill färga i det färgade vattnet. Hur varmt det ska vara sedan beror på vilken växt och vilket betningsmedel du har valt, vissa ska sjuda tillsammans med tyget, andra ska bara värmas upp till 90 grader och några (som krapp, kermesbär och blodamarant) ska inte värmas till mer än 60 grader. För att vara säker på att det blir rätt bör du kolla upp vad som gäller för den växt som du har valt att färga med.
Tänk på att nyansen blir ljusare när tyget torkat och att en del färg kommer gå ur när du tvättat det många gånger. Till sist sköljer du det i kallt vatten och låter det torka. Voila!
Andra metoder:
Att färga i vattenbad är bara en av många metoder för växtfärgning. En långsammare metod – men som kan ge precis lika fint resultat – är solfärgning. Där använder man också vatten, men mycket mindre och inte alls lika varmt. Lägg tyget som du vill färga och växten i en glasburk som du fyller med vatten som är 25-40 grader. Låt det sedan stå i solen i upp till en vecka. Den här metoden är skonsam för miljön eftersom du inte behöver använda så mycket vatten och för att energin kommer från solen.
Vill du skapa fina mönster på tygerna kan man använda sig av den japanska växttrycksmetoden hapa zome. Då lägger man växterna på tyget och lägger en servett eller ett annat tyg ovanpå. Sedan använder man en hammare och bankar på växterna så att de färgar av sig och bildar olika mönster på tyget. Den här metoden kräver en hel del övning och färdighet men kan ge riktigt fint resultat!Ytterligare metoder är Eco print och Bundle dyeing. Istället för att banka ut färgen så pressar man ut den genom att vika eller rulla ihop tyget runt växten och sedan använda metallklamrar eller snören för att det ska pressas riktigt hårt. Därefter ska materialet också koka i cirka en timme och svalna i färgbadet.
Fler växter som kan användas till att färga med:
• Orange: morötter, guldlav, lökskal.
• Brun: maskrosrötter, ekbark, valnötsskal, te, kaffe, ekollon.
• Rosa: bär, körsbär, röda och rosa rosor, avokadoskal, frön.
• Blått: rödkål, fläder, röda mullbär, blåbär, lila druvor, kornellbark.
• Rödbrun: granatäpplen, rödbetor, bambu, hibiskus.
• Gråsvart: Björnbär, valnötsskal, irisrot.
• Röd-lila: basilikablad, dagliljor.
• Grönt: kronärtskockor, spenat, pepparmyntablad, syrener, gräs, nässlor, groblad, persikablad.
• Gult: lagerblad, ringblommor, solrosblad, johannesört, maskrosblommor, paprika, gurkmeja, bladselleri, syrenkvistar, gulrotsrötter.
Rekohyllan.se, Bergianska trädgården, Sticknit.com, Wikipedia m.fl.