Prenumerera

Logga in

Energi · Mat med Jenny

Smarrig julbuffé med massor av gröna rätter

Janssons frestelse.

Bara en knapp vecka kvar till årets stora frossarhögtid! Behöver du lite inspiration i köket, eller vill du bevisa för släkten att en vegansk Janssons frestelse kan vara minst lika god som en icke-vegansk? Lugn, Syre fixar sojabiffen med sju smaskiga julrecept.

Janssons frestelse

  • 10 medelstora potatisar
  • 2 gula lökar

  • 3-4 msk ströbröd
margarin

Champinjonfräs:

  • 10-15 färska champinjoner
  • 2 krm kanel

  • 2 krm mald kryddpeppar

  • 1 tsk sojasås

Gräddblandning:


  • 5-7 dl soja- eller havregrädde
  • 2 krm mald kryddpeppar
  • 1 msk sojasås

  • 1 buljongtärning

Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Skiva löken i halvmånar. Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddor och sojasås. Koka upp grädde, kryddpeppar och buljong tills tärningen löst upp sig.
Varva sedan potatis, lök och svamp i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö över ströbröd, klicka ut några matskedar margarin och grädda i 200°C ca 40 min. Blir det torrt, häll över mer gräddblandning medan frestelsen tillagas.

Grönkål är nyttigt och otroligt gott. Den rostade grönkålen till salladen här, passar också som snacks. Foto: Jenny Luks

Grönkålssallad med apelsin

  • ½ påse färsk grönkål

  • olja

  • salt
  • ¼ rödkålshuvud
  • 1-2 apelsiner
  • persilja

  • valnötter
  • olivolja


  • ev granatäppelkärnor

Dressing:

  • 4 msk olivolja


  • 1 msk balsamvinäger


  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 tsk citronsaft


  • salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 150°C. Riv loss de bladiga delarna av grönkålen. Stammen vill vi inte ha. Hacka grönkålsbladen. Blanda med olivolja och salta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter. Rör om några gånger under tiden. Ta ut grönkålen när den känns torr och krispig, men se till att inte bränna den.


Strimla rödkålen och filea apelsinerna. Blanda dem med grönkålen i en stor skål. Rör ihop dressingen och ringla över salladen. Dekorera med persilja, valnötter och eventuellt granatäppelkärnor.

Köpt är gott, men hemlagat godare. Testa att göra egen majonnäs till rödbetssalladen! Och de senaste årens trend: laxmorötter. Foto: Jenny Luks


Rödbetssallad

  • 6 msk kikärtsspad (vätskan i en tetra kikärtor)

  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap

  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar

  • 4 dl neutral rapsolja
  • 1 burk inlagda rödbetor (spara spadet!)

  • 1 grönt äpple

  • ½ rödlök
  • 1 knippe dill

  • 1 burk mjölkfri crème fraîche, t ex Oatly eller Planti

Mixa kikärtsspadet med vinäger, senap och kryddorna med en stavmixer eller matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Häll inte för snabbt, då finns det risk att majonnäsen skär sig. Fortsätt mixa tills du får en slät och fluffig majonnäs.
Hacka rödbetor, äpple och lök i små bitar. Bland samma allt och tillsätt 1-2 msk rödbetsspad för önskad färg och sötma. Smaka av med salt och peppar.

Laxiga morötter

  • 1 kg morötter

  • 4 msk ättiksprit (12 %)

  • 1 dl strösocker

  • 2 dl vatten

  • 4 tsk rökt flingsalt
  • vitpeppar

  • 1-2 knippen dill

Sätt ugnen på 175°C. Skala morötterna och lägg dem på en plåt. Baka i ugnen i ca 30 min eller tills de börjar mjukna lite. Låt dem inte bli helt mjuka. Ta ut morötterna och låt svalna.
Skiva morötterna tunt på längden med hjälp av en mandolin eller potatisskalare. Rör samman ättiksprit, socker, vatten, salt, peppar och dill i en skål. Vänd ner morötterna. Dekorera med mer dill.

Det mest klassiska att ersätta sill med, är kokt aubergine. Den får en skön konsistens och tar upp smaker bra från olika inläggningar. Foto: Hendrik Zeitler

Senapsportabello

  • 5 portabellosvampar
  • 1 dl av din favoritsenap

  • ½ dl vinäger
  • ½ dl olja
  • 1 dl soja- eller havregrädde

  • 1 dl mjölkfri crème fraîche, t ex Oatly eller Planti

  • 1 röd lök

Skiva svampen 1 cm tjocka skivor och stek lätt i olja. Rör ihop senap, vinäger, olja, grädde och fraiche. Rör ner svampen och garnera med tunna rödlöksskivor. Svampen kan ersättas med sillstora aubergineskivor, kokade i saltat vatten.

Inlagd aubergine

  • 1 stor aubergine

  • salt

  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 2-3 msk socker

  • ½ tsk salt
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten

  • ½ påse sillkryddor

Skär aubergine i filéstora bitar. Koka dessa i kraftigt saltat vatten tills de blir något sladdriga. Häll av vattnet och pressa mycket försiktigt ut överflödig vätska med en stor slev. Skala och skär löken och moroten i tunna skivor. Blanda socker, salt, vinäger, vatten och kryddor. Rör så att socker och salt löses upp. Slå lagen över auberginen och grönsakerna. Låt stå över natten.

Inga klurigheter alls. Veganska bakverk är faktiskt lika lättbakade som konventionella. Det gäller bara att hitta veganska varianter av de mejerier som ingår. Foto: Jenny Luks

Mjuk pepparkaka med lingonfrosting

  • 125 g mjölkfritt margarin

  • 2 dl vegansk crème fraîche
  • 1 dl lingonsylt

  • 2 dl socker
  • 2 msk mörk sirap
  • 4 dl mjöl

  • ½ dl sojamjöl

  • 1 msk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 msk bakpulver
ströbröd

Frosting:

  • 100 g vegansk cream cheese
  • 
75 g mjölkfritt margarin
  • 
3 dl florsocker
  • 
2 tsk vaniljpulver
lingon

Smält margarinet, häll det i en bunke med fraiche, lingonsylt, socker och sirap och blanda väl. Rör i en annan skål samman mjöl, sojamjöl, kryddor och bakpulver. Strö försiktigt ner mjölblandningen i bunken med blöta ingredienser och rör om ordentligt. Häll i en smord och bröad brödform. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter i 175°C. Rör samman frostingingredienserna. Täck kakan med frosting, när den svalnat. Dekorera med lingon.

Fotnot: Recepten är en återpublicering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV