Radar · Miljö

Nattågen läggs ned mellan Göteborg och Umeå

En liggvagn på ett nattåg

SJ slutar att köra nattåg mellan Göteborg och Umeå i december. Det innebär att alla som vill åka sträckan behöver ta sig förbi Stockholm.

Det har under flera år pågått protester mot att lägga ned nattågen mellan Göteborg och norra Sverige, vilket Syre skrivit om tidigare.

Nu har SJ meddelat att de kommer att lägga ned nattågstrafiken mellan Göteborg och Umeå, rapporterar Sveriges radio.

Inget annat bolag planerar att ta över den sträckan, uppger Trafikverkets presstalesperson. Detta innebär att alla resenärer som vill åka nattåg mellan orterna måste byta i Stockholm.

Orsaken till att SJ slutar köra nattåg mellan orterna är att sträckan bedöms som olönsam.

— Vi vill att man väljer att upphandlar linjen precis som man gör med nattågen från Stockholm till övre Norrland och bland annat Umeå, säger Lina Edström, presskommunikatör på SJ, till Sveriges radio.

Förändringen sker samtidigt som SJ tar över nattågstrafiken mellan Stockholm och Narvik från Vy — en sträcka som bedöms som olönsam och därför upphandlas av Trafikverket till ett rabatterat pris.

Om även nattågssträckan Göteborg-Umeå ska bedömas som olönsam och därmed upphandlas av Trafikverket är upp till regeringen att bedöma, uppger Trafikverkets presstalesperson till Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV