Radar · Miljö

Nästan 68 miljoner lider av torkan i södra Afrika

torkad lera med sprickor

Runt 17 procent av befolkningen – nästan 68 miljoner personer – uppges lida av torkan i södra Afrika som orsakas av El Niño och klimatförändringarna. Nu vädjar länderna i regionen om mer ekonomiskt stöd, rapporterar Reuters. 

Torkan, som startade i början av 2024, har utplånat grödor över hela södra Afrika, uppgavs på ett möte i helgen som hölls av Southern african development community, SADC, en mellanstatlig organisation där 16 länder i regionen ingår. 

Ungefär 68 miljoner människor, eller 17 procent av befolkningen, i regionen behöver hjälp, uppger Elias Magosi, SADC:s verkställande sekreterare, rapporterar Reuters

Zimbabwe, Zambia och Malawi har sedan tidigare deklarerat hungern som ett katastroftillstånd. Lesotho och Namibia efterlyser humanitärt stöd.

I maj vädjade regionen om 5,5 miljarder dollar i humanitärt bistånd, men tillräckligt med donationer har inte inkommit, enligt Joao Lourenco, Angolas president och avgående ordförande i SADC.

– Beloppet som mobiliserats hittills är tyvärr lägre än de beräknade beloppen och jag skulle vilja upprepa denna vädjan till regionala och internationella partners att fördubbla sina ansträngningar… för att hjälpa vårt folk som har drabbats av El Niño, sade han på toppmötet, rapporterar Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV