Radar · Miljö

IAEA: Försämrat säkerhetsläge vid Zaporizjzja

Säkerheten vid kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina blir allt sämre, varnar internationella atomenergiorganet IAEA. Under lördagen ska Ukraina ha attackerat en väg som leder till anläggningen med en drönare. 

Kärnkraftverket är sedan 2022 kontrollerat av Ryssland och är vilande, efter att såväl Ryssland som Ukraina upprepade gånger anklagat varandra för att försöka förstöra säkerheten runt anläggningen. 

Under lördagen besökte personal från IAEA området och rapporterade att det inte fanns några skadade personer och ingen påverkan på någon kärnkraftverksutrustning. Dock fanns en påverkan på vägen mellan de två huvudportarna till anläggningen, rapporterar Euractiv.

IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi varnade för att vi återigen ser en eskalering av kärnsäkerhets- och säkerhetsfarorna kring kraftverket. 

”Jag är fortfarande extremt oroad och upprepar mitt krav på maximal återhållsamhet från alla håll och strikt efterlevnad av de fem konkreta principer som fastställts för att skydda anläggningen”, sa han enligt Euractiv. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV