Radar · Miljö

242 dagar senare – ännu ingen utredning om utsläppsminskningar

Romina Pourmokhtari.

I december förra året utlovade klimatminister Romina Pourmokhtari att det skulle tillsättas en utredning om hur man bäst kan minska Sveriges utsläpp inom transportsektorn.

Men 242 dagar senare har någon utredning fortfarande inte startat. 

I förra veckan rapporterade Klimatgranskaren att det nu gått 237 dagar sedan klimatminister Romina Pourmokhtari utlovade en utredning om vilka styrmedel som är bäst och mest kostnadseffektiva för att få ned Sveriges utsläpp inom transportsektorn. Detta var en av de viktigaste delarna när regeringen presenterade sin klimathandlingsplan den 21 december förra året. 

Men någon utredning har fortfarande inte tillsatts och någon utredare har inte presenterats, rapporterade Aktuell hållbarhet nyligen. Departementet kan heller inte svara på tidningens frågor om när detta kommer att göras. 

Uppdatering: Romina Pourmokhtaris pressavdelning skriver i ett mail att ”Det står i Klimathandlingsplanen på sidan 70 att styrmedelsutredningen ska tillsättas under 2024, och det gäller.”

Syres andra fråga, om varför Romina Pourmokhtari bedömer att en utredning är nödvändig, när det idag finns möjligheter att titta på vad andra länder gör på området och använda sig av en rad åtgärder som forskare menar är effektiva styrmedel, har dock inte besvarats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV