Startsida - Nyheter

Krönikor · Krönikan

Sveaskog: Gör om, gör rätt

Ibland ser man inte skogen för alla träden. Jag undrar om det är det som hänt hos Sveaskog. Det statliga bolaget har beslutat att en yta skog motsvarande 3000 fotbollsplaner i södra Sverige ska huggas ned och ersättas med storskaliga solparker. Jag gillar solenergi, och arbetar dagligen med hållbar tillverkning av solceller. Kanske är det just därför jag är extra känslig för mindre lyckade solenergisatsningar.

En stor del av vitsen med solkraft är att solpaneler kan monteras upp där de inte gör någon skada. I Sverige har vi tusentals tak som lämpar sig väl för solpaneler. Vill man anlägga en solpark finns mycket stora arealer åkermark i träda som kan användas. Fördelen med solpaneler på gamla åkrar är att panelerna dessutom kan kombineras med jordbruk i det som brukar kallas agrivoltaic. Skulle markägaren någon gång i framtiden vilja bruka jorden på annat sätt kan solpanelerna lätt monteras ned igen. Inga permanenta ingrepp i marken har gjorts, därmed blir åverkan på marken minimal. Jämför detta med kärnkraftverk, urangruvor eller kol- och oljeutvinning och solenergi framstår med rätta som vår renaste och mest flexibla energikälla.

Men träden som Sveaskog vill hugga ned kommer inte att komma tillbaka. Det blir ett hårt slag mot den biologiska mångfalden, och för alla som bor nära de skogar som nu ska kalavverkas. ”Vi jagar, plockar bär och svamp här. Nu försvinner vår livsstil”, säger Håkan Jönsson, boende utanför Växjö, till Sveriges Radio. Ja, tyvärr. Svampskogen och vandringsstigarna som funnits där i hundratals år får vi aldrig se igen.

Tvärt emot vad Sveaskog tycks tro, blir deras satsning också ett hårt slag mot klimatomställningen. Som bekant binder träd och mark stora mängder kol och en avverkning kommer att läcka växthusgaser i decennier. Att låta våra skogar växa är därför ett av de enklaste och effektivaste sätten att motverka klimatkrisen. Man kan tycka att ett bolag som har ordet ”skog” i sitt namn redan borde ha förstått det.
Men statliga Sveaskog är hårt pressat av regeringen att leverera en vinst till statskassan. Bolaget kan sälja de avverkade träden som massaved och biobränsle. Därutöver kan de leasa ut kalhyggena till solparkerna. Ett rejält klirr i kassan för Sveaskog, men för oss andra blir förlusten oåterkallelig.

Alla är överens om att vi behöver mer grön energi och att våra utsläpp snabbt måste minska. Men när klimatomställningen görs på bekostnad av miljön är det nåt som är fel. Sveaskog, gör om, gör rätt!

Krispiga sensommarmornar.

Ny regering – samma usla politik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV