Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Ökad dödlighet med AI-vapen: ”Problematisk utveckling”

Linda Åkerström

Rysslands krig i Ukraina har lett till nya vapen. Enligt Kyiv Post ska AI-teknik ökat ukrainska drönarattackers dödlighet från under 50 procent i fjol till närmare 80 i år. ”Problematiskt att beslutanderätt om liv och död lämnas till maskiner”, säger Svenska freds Linda Åkerström.

I den ukrainska nyhetstidningen kopplas den ökade dödligheten till artificiell teknik (AI) och en typ av drönare utrustad med programvara som kan identifiera stridsvagnar, fordon – och soldater, rapporterar Omni. Genom att tillföra stora mängder material om ryska soldater uppges tekniken kunna identifiera dem utifrån deras uniformer, vapen och rörelsemönster.

Media har tidigare rapporterat om att tekniken utvecklats för att kunna identifiera och spränga stridsvagnar, utan att en människa hållit i avtryckaren.

Vapen som styrs av AI

Paul Scharre, vice vd på tankesmedjan The Center for a new American security och expert på AI-vapen, uppgav i augusti till SVT nyheter att han nyligen sett AI-fjärrstyrda drönare användas i Ukraina. Den ryska militären ska också ha använt sådana drönare.

Flera länder, som USA, Ryssland och Kina, satsar på vapnen.

Enligt Peter Bovet Emanuel, AI-forskare vid Försvarshögskolan, finns det mängder med fördelar med att AI används i vapen och sensorer.

– Det blir billigare och mindre risk för personal om vi inte har en stridspilot i planet. Det skulle kunna bli ett säkrare krig med AI, där AI varken behöver sömn eller vila, säger han till nyhetskanalen.

Besluta om liv och död

Svenska freds- och skiljedomsföreningen däremot, riktar kritik mot utvecklingen av drönare och andra avancerade vapen.

– Utvecklingen av artificiell intelligens i vapensystem går väldigt snabbt och är mycket problematisk ur en rad perspektiv, framför allt för att beslutanderätt om liv och död lämnas till maskiner som varken kan eller bör fatta den sortens beslut. Det pågår processer för att reglera denna typ av vapen. Sverige är dock i dag inte bland de länder som driver på utvecklingen för reglering, tvärtom, säger Linda Åkerström, policychef och sakkunnig om vapenexport.

Fredsföreningen står till exempel bakom en petition som uppmanar regeringsledare runt om i världen att inleda förhandlingar om ny internationell lag om autonomi i vapensystem – för att säkerställa mänsklig kontroll i användningen av våld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV