Under ett år har nätverket Föräldrar för eldupphör samlats utanför Utrikesdepartementet för att uppmana politikerna att agera för ett omedelbart eldupphör i Gaza.
Det är över 23 000 namnunderskrifter som medlemmarna i nätverket Föräldrar för eldupphör har samlat in. Varje vecka träffas de utanför Utrikesdepartementet för att uppmärksamma det lidande som barnen i Gaza utsätts för. Nätverket består av föräldrar, föräldralediga och andra människor som vill engagera sig.
– Det känns fruktansvärt att vi står här ett år senare, att så lite har förändrats, säger Moa Enelius, engagerad i Föräldrar för eldupphör.
Det har gått ett år sedan protesterna startade och för att uppmärksamma årsdagen samlades deltagarna på Gustav Adolfs torg i Stockholm under måndagen. Med sig hade de en banderoll med texten ”För Gazas barn”.
– Vi gör det här för att vi vill påminna om att vi är många som bryr sig om barnen i Gaza, säger Moa Enelius.
Hon tillägger:
– Vi vill att politikerna och tjänstemännen ser oss när de går förbi här och börjar sin arbetsvecka på måndagen. Det är en påminnelse att de ska agera för ett eldupphör.
Manifestationer
Syre har tidigare rapporterat om Föräldrar för eldupphörs manifestationer. När utrikesminister Tobias Billström avgick uppmanade nätverket i en debattartikel den kommande utrikesministern att visa större hänsyn.
“Vårt budskap är tydligt och enkelt: det här handlar inte om politiska sympatier, det handlar om mänskliga rättigheter och internationell rätt”, skrev föräldrar för eldupphör i en debattartikel då.
Solidaritetshandling
På frågan om det alls längre fungerar att protestera och köra manifestationer i offentligheten svarar hon att det fortfarande är viktigt att markera.
– Jag vill tro att det spelar roll att vi står där vecka efter vecka och påminner om Gaza. Det ger också någonting för oss som står där, det skapar hopp att samlas med andra som bryr sig. Det är en handling av solidaritet, visa att vi bryr oss, säger Moa Enelius.
Konflikten i Israel och Palestina har blivit extremt polariserad och det är svårt att föra ut ett budskap utan att det drunknar bland andra demonstrationer och manifestationer.
– Vi fungerar mest som en informell sammanslutning utan politiska kopplingar, det är personer, mestadels föräldrar, som känner att även om det är en polariserad konflikt så borde vi alla kunna enas om att barn ska skyddas i krig
Vård i Sverige
Bland annat vill Föräldrar för eldupphör att Sverige, som en del av ett humantärt bistånd, börjar ta emot skadade barn från Gaza för vård, på samma sätt som vi har gjort för ukrainska barn.
Måndagens budskap är enkelt. Namnunderskrifterna ska överlämnas till Maria Malmer Stenergard med ett krav på att Sveriges regering ska arbeta för ett omedelbart eldupphör i Gaza.
– Vi tycker att regeringen kan arbeta mycket mer aktivt. Vi vill se ett mer entydigt fördömande av Israels krigsbrott och att regeringen tar till de verktyg som finns för att påverka länder som bryter mot internationell rätt, säger Moa Enelius.