Radar · Utrikes

Ursula von der Leyen kommer styra ytterligare fem år

Under torsdagen blev det klart att Ursula von der Leyen får fortsätta som EU-kommissionens ordförande i fem år till. Stödet röstades igenom med cirka 40 rösters marginal av EU-parlementet.

Hon nominerades till posten 2019 och kommer alltså att ha styrt EU-kommissionen i tio år om hon sitter hela mandatperioden ut.

Ursula von der Leyen är ursprungligen en tysk läkare och forskare och har gjort politisk karriär som liberalkonservativ politiker tillhörande CDU och Europeiska folkpartiet.

Hon har på senare tid riktat stark kritik mot Viktor Orbán och den ungerska politiken gentemot Ryssland.

– Jag kommer aldrig att acceptera att demagoger och extremister förstör vårt europeiska sätt att leva. Jag står här redo att leda kampen med alla demokratiska krafter i det här huset, sade von der Leyen, enligt TT.

För att kunna bli återvald har hon gett flera olika block i parlamentet politiska löften för att blidka dem. För att tackla säkerhetsläget vill hon skapa en särskild särskild försvarskommissionär och öka EU:s gränsbevakning med 30 000 personer.

Till de gröna partierna i parlamentet har hon lovat en gemensam havspakt och att skriva in 90-procentiga utsläppsminskningar i EU-kliimatlagar till 2040.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV