Radar · Utrikes

Labour vill förstatliga järnvägen och kasta ut ärvda titlar i överhuset

en kung

Det var en lång lista på Labour-reformer som monarken Charles III läste upp när den nya brittiska regeringen presenterade politiken under parlamentets öppnande. Bland annat vill premiärminister Keir Starmer förstatliga järnvägen.

Det var första gången på över ett decennium som kungen läste ett program från en Labour-regering under kungens tal. För att bygga upp landet och stärka ekonomin presenterades ett program med över 40 punkter, rapporterar The Guardian.

Bland förslagen finns viljan att förstatliga de starkt kritiserade järnvägsbolagen i Storbritannien så fort löpande kontrakt går ut. Keir Starmer vill även börja bygga fler bostäder och ska se över hela planerings- och bygglovsprocessen, även riva upp de hinder som Tories satt in för att bygga nya vindkraftverk på land.

Stärka arbetarnas rättigheter

Arbetsmarknadspolitiken kommer också att göras om för att stärka arbetarnas rättigheter. Det kommer inte att vara tillåtet att tvinga anställda att godkänna så kallade “zero hour contracts” eller praktiken där företag sparkar folk och sedan anställer dem med sämre villkor.

Det har redan meddelats att Tories planer på att skicka flyktingar till Rwanda kommer att skrotas av den nya regeringen. Däremot kommer en ny myndighet att bildas för att stärka gränssäkerheten och jaga de flyktingsmugglare som hjälper flyktingar att komma till landet på gummibåtar över Engelska kanalen.

Ett annat förslag som Keir Starmer tidigare har lovat är att skrota systemet med att låta personer i överhuset ärva sina titlar (ofta adliga), något som han kallar “daterat och icke försvarbart”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV