Radar

Högerextrem EU-politiker vill rensa parlament från ”djävular”

Den rumänska politikern Diana Șoșoacă från det högerextrema partiet S.O.S  vill kalla in en präst för att rena Europaparlamentet från "djävlar". Șoșoacă som nyligen valdes in i parlamentet är ökänd i Rumänien för homofobi och rasism.

På sin första dag i parlamentet bar Diana Șoșoacă en traditionell rumänsk folkdräkt och hade med sig  sig myrra och en ikon av ett  helgon från Balkan, rapporterar Politco.

Hon menade att symbolerna påverkat andra politiker och att Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola blev vit i ansiktet av blotta åsynen av henne.

I sitt första tal anklagade hon också EU för att ha förstört Rumänien genom att ge bistånd till Ukraina. Hon krävde ett stopp för vapensändningar och hävdade att bara Ryssland är intresserade av fred.

Tidigare i veckan hade hon förklarat för en journalist att hon ”kommer att ta med en präst för att helga EU-kontoren” och ”precis som i det rumänska parlamentet så möts djävularna här”

Diana Șoșoacă och hennes kolla Luis Lazarus sitter inte i någon av partigrupperna i Europaparlamentet.

Under en omröstning tidigare i veckan filmade Șoșoacă sig själv när hon skrev ”aldrig för Ukraina, aldrig för hbtq, aldrig för EU-diktakturen”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV