Radar · Miljö

Rekordvarmt vatten i Medelhavet – La Niña dröjer

En man tar ett svalkande bad i Medelhavet utanför Frankrike.

I veckan slog Medelhavet värmerekord. Under torsdagen låg mediantemperaturen enligt Institut de Ciències del Mar i Barcelona på 28,90 grader, att jämföra med den tidigare rekordnoteringen på 28,71 grader från juli 2023.

Den allra högsta temperaturen uppmättes utanför Egyptens kust, där ytvattnet enligt preliminära siffror EU:s observationssystem Copernicusvar 31,96 grader.

Justino Martinez, forskare vid Institut de Ciencies del Mar i Barcelona och Catalan Institute of Research for the Governance of the Sea sa till AFP tidigare i veckan att ”det som är anmärkningsvärt är inte så mycket att nå ett maximum på en viss dag, utan att observera en lång period av höga temperaturer, även utan att slå rekord.”

– Sedan 2022 har yttemperaturerna varit onormalt höga under långa perioder, även i en klimatförändringsmiljö, fortsatte han. 

Att Medelhavet och världens övriga hav har varit extremvarma under många månader har Syre tidigare rapporterat om. Under förra året förstärktes uppvärmningen av väderfenomenet El Niño, men årets rekordtemperatur har alltså satts i en period då fenomenet håller på att avta. Tidigare i våras förväntade man sig att det avkylande väderfenomenet La Niña skulle ha tagit över någon gång under sommaren, men dessa prognoser har man fått skjuta på. Nu förväntas La Niña komma någon gång under hösten istället. Denna förskjutning kan bero på att värdens hav tar längre tid på sig att kylas ner efter en rekordlång värmebölja, uppger forskare till Los Angeles Times.

Det allt varmare vattnet påverkar ekosystemen i haven på en rad sätt. Syrehalten minskar och tillsammans med värmen kan det slå ut en rad arter. Samtidigt kan andra börja frodas desto mer, som exempelvis den köttätande ”eldmasken”, som har giftiga borst och kan bränna människor. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV