Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Nyförsäljning av elbilar långt större i Danmark än i Sverige

Elbilar på rad under solcellspaneler.

Under juli månad stod elbilar för 51,5 procent av nybilsförsäljningen i Danmark. Det är en bra bit över Sveriges siffra som ligger på 33,8 procent, rapporterar Allt om elbil. Och det finns en tydlig förklaring. 

Statistiken från den danska branschorganisationen Mobility Denmark visar att elbilsförsäljningen ökat rejält i Danmark det senaste året. För juli månad var 51,5 procent av nybilsförsäljningen elbilar. Det är en ökning med mer än 20 procentenheter jämfört med juli 2023. 

I Sverige däremot ligger andelen nya elbilar på 33,8 procent för juli månad. Det är en stadig nedgång jämfört med juli 2023, då andelen låg på 38 procent. 

Ser man på årets första sex månader så ligger andelen sålda elbilar på 45 procent i Danmark, 32 procent i Sverige och 85 procent i Norge. 

Mads Rørvig som är VD för Mobility Denmark, säger till Allt om elbil att anledningen har med politiska incitament att göra. I Danmark är bilar med förbränningsmotorer hårt beskattade. En liten bensinbil motsvarande en Volkswagen Golf har till exempel en registreringsskatt på 120 000 kronor, medan en elbil är befriad från detta.

– Incitament har stor betydelse för hur populära elbilar blir på de olika marknaderna. Där Norge är mycket framgångsrika och har väldigt få nya bilar som inte går på el. I Sverige är elbilsförsäljningen mer utmanande eftersom flera incitament har tagits bort för tidigt, säger Rørvig till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV