Radar · Miljö

Ny förening vill stoppa rättslig förföljelse av klimataktivister

Poliser står runtom två sittande och liggande klimataktivister. Infäld bild: logga med bild på Rosa Parks.

Sedan 2020 har 310 personer i Sverige ställts inför rätta för att ha deltagit i fredliga klimatdemonstrationer. Många av dem vågar inte protestera igen. Det vill den nystartade föreningen Rosamålet ändra på.

– Ingen ska behöva vara rädd för att protestera för en hållbar framtid, säger Olga Lännevall Fedorina, styrelseledamot för den nybildade föreningen, i ett pressmeddelande.

Ordförande i föreningen är Viktor Jonsson, företagare och klimataktivist sedan länge. Han säger till Syre att han suttit häktad i totalt cirka tre månader för olika demonstrationer han deltagit i, men att det inte är det viktiga i det hela. Föreningen vill istället se till att alla klimatdemonstranters mänskliga rättigheter tillgodoses i Sverige, att regeringen förtydligar rätten till att demonstrera i lagen och att skadestånd betalas ut till de som drabbats av att ha ställts inför rätta för brott.

– Folk blir allt räddare för att demonstrera. De vågar inte vara med, och det är inte så konstigt, när till och med minderåriga döms. Att som minderårig dömas till 30 timmars samhällstjänst är enligt mig ett värre straff än det många myndiga klimataktivister döms till. För du tvingas att utföra arbete gratis, för att du demonstrerat fredligt för vår överlevnad. 

– Man ska inte straffa människor som demonstrerar fredligt för klimat och miljö, men det är precis det som svenska staten gör, med en systematik.

Hyllning till Rosa Parks

Föreningens namn Rosamålet är en hyllning till den afroamerikanska medborgarrättskämpen Rosa Parks, som bidrog till medborgarrättsrörelsen i USA genom sin civila olydnad på en buss i Montgomery 1955, där hon vägrade att lämna sin plats till en vit man. 

Just den civila olydnaden som ett medel för att förändra samhället är något som den nystartade föreningen vill värna om. De hoppas kunna nå ut till klimataktivister som blivit dömda eller åtalats för sina demonstrationer och håller just nu på att formulera ett kravbrev till den svenska regeringen. 

– Vi vill att de reformerar lagar och förtydligar demonstrationsrätten. För den rätten har man inte idag. Staten dikterar vilka demonstrationssätt som är okej, och det är inte rätt enligt internationell rätt. 

Föreningen har analyserat de hundratals domar mot klimatdemonstranter som beslutats sedan 2020 och fram till idag, och kan bland annat se att det är ovanligt att samma klimataktivist hamnar i en ny rättegång. Något som tyder på att många blir mer försiktiga, enligt Viktor Jonsson.

18 brottsrubriceringar

De har också sett att de 310 personer som ställts inför rätta under dessa fyra år tillsammans har fått 18 olika brottsrubriceringar. 

– Ofta vid demonstrationer har vi upplevt att polisen hindrar oss, de håller kvar oss, kanske i 20 minuter medan de ringer ett samtal och pratar med sina befäl. För de vet inte vad det är för brott vi begått. Vid Vasaloppet när några tog sig in på spåren så var det så, till exempel.

Samtidigt ser föreningen möjligheter i det material som de analyserat. 

– Ingen domare har tagit hänsyn till internationell rätt och det ger oss goda möjligheter att få igenom krav på reparation för dom drabbade och reformerade lagar.

För i den internationella rätten har det hänt mycket på senare tid, menar han.

– Ju mer man sätter sig in i internationella konventioner, beslut och uttalanden så ser man detta. Man ska inte kriminalisera miljödemonstranter som använder sig av fredliga metoder. Man ska få blockera en väg om man vill det. Så länge det är proportionerligt med syftet. 

Inom en snar framtid ska föreningen lämna över sina krav till regeringen. 

– Om de sedan inte skulle lyssna på oss och vidta åtgärder så kommer vi så småningom att stämma staten, säger Viktor Jonsson.

Brottsrubriceringar mot Sveriges klimataktivister sedan år 2020

Brott mot luftfartslagen

Brott mot trafikförordningen

Egenmäktigt förfarande

Försök till luftsabotage

Försök till sabotage

Hindrande av trafiken

Medhjälp till obehörigt tillträde till skyddsobjekt

Obehörigt tillträde till skyddsobjekt

Ohörsamhet

Olaga intrång

Ringa skadegörelse

Sabotage

Sabotage mot blåljusverksamhet

Skadegörelse

Störande av förrättning

Våldsamt motstånd

Överträdelse av myndighets bud

Rosamålet
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV