Startsida - Nyheter

Krönikor · Krönikan

Medan eldsjälarna kämpar på drar politikerna ner på djurskyddet

Kossor, skribenten i förgrunden.

Först kom utredningen som föreslår att beteskravet slopas, vargstammen minskas och att skyddsjakt ska kunna genomföras utan tillstånd. Nu följer en höstbudget utan nya medel till arbetet mot djurförsök, efter att stödet drogs in tidigare i år. Våra politiker tycks jobba hårt för att minska djurskyddet i Sverige och signalerna är tydliga: ekonomiska intressen och konkurrenskraft går alltid före djurens rättigheter.

Men ute i verkligheten, utanför maktens korridorer, pågår ett outtröttligt arbete för att skydda de djur som politiken sviker. Civilsamhället står i frontlinjen och försöker fylla det tomrum som politiken lämnar efter sig. De arbetar ideellt eller med minimala resurser, men deras insatser är ovärderliga.

För några år sedan blev jag trött på att se djur fara illa och började ta emot individer som behöver tillfälliga jourhem och rehabilitering. Jag har mött djur som övergivits, lämnats för att dö och levt i misär. Och jag är långt ifrån den enda som ägnar sin privata tid åt att hjälpa utsatta djur.

I dag har jag förmånen att ge ekonomiskt stöd till några av de eldsjälar som kämpar allra mest för djurens skull. Jag möter människor som helt oavlönat, och ofta med pengar ur egen ficka, vårdar skadade vilda djur för att ge dem en ny chans att återvända till friheten. Jag möter dem som outtröttligt arbetar för att rädda djur från djurförsök, och istället ge dem kärleksfulla hem – ett uppdrag som blir allt viktigare i takt med att stödet för forskning på djurfria metoder minskar. Jag möter de hjältar som öppnar sina hem för husdjur till våldsutsatta ägare, medan dessa söker trygghet på skyddade boenden. De som ställer upp för de djur som omhändertagits av Länsstyrelsen efter vanvård, och ger dem en ny chans till ett bättre liv. Och jag möter dem som kämpar med näbbar och klor för att rädda utrotningshotade arter, som riskerar att försvinna medan politiken väljer att titta åt andra håll.

Tusentals eldsjälar kämpar med att täppa till de hål som lämnas av politiska beslut i Sverige i dag. Trots att samhället inte alltid ser värdet av deras insatser vägrar de att ge upp. Deras arbete utgör den handlingskraft och det ansvar som egentligen borde ligga på våra politiker.

Det känns ibland som att vi lever i två skilda världar. I den ena värdesätts varje liv, och engagemanget för att skydda och rädda djuren är kompromisslöst, oavsett hur stora utmaningarna är. I den andra är man beredd att förbise levande varelsers välmående, vetenskap och etik för kortsiktiga ekonomiska vinster.

Det är dags att vända på den här utvecklingen. Djurens rättigheter och vårt ansvar att skydda dem måste stärkas – inte urholkas. Vi får inte låta budgetnedskärningar och politiska beslut gå obemärkta förbi. Nu är tiden inne för politikerna att ta sitt ansvar och stötta, snarare än att motarbeta, de initiativ som verkligen gör skillnad för djuren.

Vi måste kräva att djurskyddslagen stärks, inte försvagas, så att djur får det skydd och den omsorg de förtjänar.

Läs även vår I blickfånget-intervju med Therése här!

Ny EU-kommissionär med fokus på djurskydd – ett viktigt steg framåt för Europas djur och deras rättigheter.

Kristerssons IG-inlägg om vargen för några veckor sedan – en oansvarig retorik som underminerar bevarandet av vår biologiska mångfald.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV