Radar · Miljö

Värmen sätter villkoren för deras odling

Paolo Martignoni och Andrea Amadio framför sina tomatplantor.

Sydeuropas extrema värmebölja gör att man måste anpassa sin vardag en del. Men med tidiga arbetsmorgnar och med tillräckligt vatten så blir det ändå en bra skörd, berättar hobbyodlarna Paolo Martignoni och Andrea Amadio i Rom.

Det är tio på förmiddagen och redan 32 grader varmt. Prognosen säger att temperaturen kommer att nå 39 grader under dagen. På den lilla odlarföreningen Orti urbani Tre Fontane i Rom har morgonaktiviteten redan börjat avta, för det är tidiga morgnar och kvällar som gäller för den som inte vill stekas i värmen under arbetet med odlingen. 

Men några odlare är kvar – i den delen av området som fortfarande täcks av lite skugga. 

– Om ett tag kommer det inte vara en enda person här, säger Paolo Martignoni, som själv tänker bege sig hemåt inom en timma. 

Att det är varmt på sommaren i Rom är ingen nyhet, men såväl han och odlarkompisen Andrea Amadio känner av att det blivit varmare de senaste åren. 

– Det är varmare och mycket fuktigare. Det är klimatförändringarna, konstaterar Paolo. 

”Aldrig saknat vatten”

Samtidigt påpekar han att grönsakerna växer bra i värmen och att de mognar tidigare, med tillskott av vatten givetvis. Området runtom själva odlingsområdet är gult och torrt sedan länge. 

– Vi har en egen brunn och har aldrig saknat vatten här, förklarar de båda.

Odlingsområdet där de cirka 230 medlemmarna odlar på sina lotter är ett exempel på hur övergiven mark kan bli till en oas i staden. Innan odlarföreningen tog över användningen av marken här var det i praktiken en illegal soptipp. Men efter ett omfattande saneringsarbete och hjälp från kommunen har det nu gått att odla här sedan 2013. 

– Det är inte bara ett sätt att värna om miljön. Det är också ett socialt projekt och vi samarbetar också med skolor och gör olika utbildningsprojekt, säger Paolo Martignoni. 

Föreningen lär ut om miljö, odlingsmetoder och biodling och det är också en social träffpunkt. 

– Det är ett bra tidsfördriv, vi kan äta mer eller mindre ”rena” grönsaker – luften är ju som den är i Rom – och det får många av oss att resa oss från tv-soffan, säger Andrea Amadio.

De är inte särskilt oroade för att klimatet ska ge deras odlingslotter problem framöver.

– Det är ju långsamma förändringar, och jag hoppas att det kommer att gå att odla här de närmaste hundra åren, säger Andrea Amadio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV