Radar

NMR isoleras efter terrorklassning

Aktivister från NMR

Den amerikanska videoplattformen Odysee har stängt alla konton som tillhör den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som har terrorklassats i USA. Expo rapporterar att kontona stängdes ned först efter en av tidningens granskningar.

I juni meddelade amerikanska myndigheter att de terrorklassat NMR och tre av dess ledare som ”globala terrorister”. Beslutet motiverades av USA:s utrikesdepartement i ett pressmeddelande:

”Gruppens medlemmar och ledare har utfört våldsamma attacker mot politiska motståndare, demonstranter, journalister och andra upplevda fiender. NMR-medlemmar har också tagit steg för att samla in och förbereda vapen och sprängämnen, både för gruppens räkning och i linje med dess mål.”

Att terrorklassas av USA innebär att amerikanska medborgare och företag förbjuds att göra affärer med organisationen. Samtidigt har NMR haft konton där de lagt upp propaganda på den USA-baserade videoplattformen Odysee. Organisationen har även kunnat samla in pengar via Odysee, något som Expo har uppmärksammat i en granskning.

Efter att Expo hört av sig med frågor till Odysee har nu Nordiska motståndsrörelsens konton okommenterat stängts ned från plattformen. Först togs möjligheten att ge ekonomiskt stöd till NMR bort. Dagar efter stängdes samtliga kanaler ned.

I en telegramgrupp kopplad till NMR bekräftar organisationen att de stängts ned: ”Odysee gav oss 10 minuters varsel innan de raderade alla våra kanaler på sin plattform. Över tusen videor upp i rök,” rapporterar Expo.

I telegramgruppen sprids nu antisemitiska konspirationsteorier som beskyller ”mäktiga judiska intressen” för att ligga bakom nedtagningen av deras konton.

Odysee har funnits sedan 2020 och har kritiserats för att tillåta extremism och för att tillhandahålla lösningar för extrema grupper att samla in pengar. Samtidigt uppger Odysee att de tar bort material som uppmanar till våld och terrorism.

Nordiska motståndsrörelsen har sedan tidigare haft svårt att samla in pengar, då bankkonton kopplade till organisationen har stängts ned.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV