Radar · Utrikes

Extremvärme på flera håll i Sydeuropa

Akropolis och turister som tar skydd från solen under ett paraply.

En värmebölja med varm luft från Afrika har just nu greppet om stora delar av södra Europa. Med temperaturer omkring 40 grader i flera länder har det utlysts flera varningar, och flera initiativ tas för att hålla invånare och turister svala. 

Extremvarma somrar blir allt vanligare i takt med att uppvärmningen av planeten fortsätter. I Italien har hälsoministeriet utfärdat röd varning för 12 städer där temperaturerna förväntas ligga omkring eller över 40 grader. Ännu fler städer har orange och gula varningar och myndigheten råder folk att bland annat hålla sig undan direkt solljus under dygnets varmaste timmar (mellan 11 och 18).

För att förhindra att människor och djur drabbas allt för hårt i värmen syns en rad initiativ. I Rom planerar stadens djurpark till exempel att ge djuren ”isglass”, rapporterar nyhetsbyrån AP

I Grekland, som dragits med flera utdragna värmeböljor denna sommar, och där temperaturerna förväntas nå 42 grader på sina håll, håller turistattraktionen Akropolis stängt mellan 12 och 17 under onsdagen. Landet har också förbjudit utomhusarbete under dygnets varmaste timmar och försöker ge allmänheten tillgång till olika offentliga utrymmen med luftkonditionering. 

I södra Spanien kring Guadalquivirfloden förväntas temperaturerna nå 44 grader de närmaste dagarna. I Madrid, där temperaturerna ser ut att bli något lägre (mellan 36 och 39 grader) har man skapat ett kulturprogram, Refúgiate en la cultura, (”ta tillflykt till kulturen”). Tanken är att turister och lokalbor erbjuds gratis kulturupplevelser som flamenco och teater, i luftkonditionerade museer, bibliotek och gallerior i staden. 

– Jag tror att Refúgiate en la cultura är ett bevis på det faktum att myndigheterna måste tillhandahålla sätt att hjälpa människor att ta skydd och fly från dessa mycket varma tider på dygnet, som folk är mer och mer medvetna om, säger Marta Rivera de la Cruz, Madrids rådsman för kultur, turism och sport till The Guardian

– Du måste ta dem på allvar och du måste respektera dem. Att vara ute på gatan är ingen bra idé, men vi måste ge människor alternativ.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV