Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Dom: Skogsstyrelsen bryter mot lagen – ”medvetet”

Många skogsavverkningar kontrolleras automatiskt av Skogsstyrelsen, men kontrollerna missar för många fynd om fridlysta arter, enligt en ny dom.

Skogsstyrelsens automatiska granskningar av anmälda skogsavverkningar blundar för nästan alla inrapporterade fynd av fridlysta arter. Därmed underlåter myndigheten ”generellt och medvetet” att tillämpa miljöbalken, det konstaterar Mark- och miljödomstolen i en dom i veckan. 

Skogsstyrelsen är den myndighet som ansvarar för att regler följs när skog avverkas. Men en granskning som Naturskyddsföreningen gjort visar att de automatiska granskningar som myndigheten genomför av anmälda avverkningar i stor utsträckning inte håller måttet. I nästan samtliga fall missar granskningarna inrapporterade fynd av fridlysta arter i skogen.

– De stora bristerna i Skogsstyrelsens automatiska granskning leder till dramatiska konsekvenser för fridlysta arter. Endast några promille av observationerna av de fridlysta arter som föreningen analyserat uppmärksammas i granskningen och hanteras korrekt av en handläggare, trots att det kan röra sig om hotade arter som ska skyddas, sa Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett uttalande när granskningen presenterades. 

Föreningen har överklagat flera av myndighetens beslut, och i veckan gav Mark- och miljödomstolen dem rätt i 33 olika ärenden. Domstolen menar att granskningarna innebär en för grov sållning av skyddade arter, och att myndigheten ”generellt och medvetet” låter bli att tillämpa miljöbalken. Granskningarna bortser dessutom helt från skogsbrukets påverkan på vatten, enligt domen.

– Domarna visar att Skogsstyrelsen låter bli att pröva anmälda skogsavverkningar mot kraven i miljöbalken, säger Beatrice Rindevall i ett pressmeddelande

Behöver ”göra sitt jobb”

Detta gör enligt Naturskyddsföreningen att livsmiljöer för fridlysta arter riskerar att avverkas i strid med lagen.

– Sveriges skogsekosystem är under hård press och utvecklingen för miljön i skogen är negativ. Nu måste den ansvariga myndigheten göra sitt jobb och skydda de arter och det vatten som behöver skyddas när skogar avverkas, säger Beatrice Rindevall.

Regeringen tillsatte i förra veckan en utredning om skogen, vilket enligt Rindevall ”hade varit ett bra tillfälle att hitta lösningar på målkonflikter och styra mot en politik som även värnar samhällsintressen som kolinlagring, biologisk mångfald och möjligheter att vara ute i skogen”. 

– I stället hade utredningen ett ensidigt fokus på att öka tillväxten och minska allmänhetens insyn i skogsbruket, vilket riskerar att förvärra en redan svår miljösituation och dessutom minska det demokratiska utrymmet, säger Beatrice Rindevall i pressmeddelandet. 

Thomas Mårtensson, chef för Skogsstyrelsens tillsynsenhet säger till DN att Skogsstyrelsen inte helt håller med domstolens tolkning att man medvetet bryter mot lagen. Detta då myndigheten varje år får in mellan 65 000 och 70 000 avverkningsanmälningar att hantera.

– Vår automatiska kontroll är inte en allsidig utredning utan handlar om att göra en grov sållning för att kunna ta fram vilka ärenden vi ska prioritera för manuell handläggning. Vi får nu analysera domarna för att se vad det får för konsekvenser för oss.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV