Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Hettan skördar tusentals orapporterade dödsfall i fattiga länder

En sovande rickshaw-förare.

Det finns en stor ojämlikhet i världen när det gäller möjligheten att skydda sig från extrema temperaturer. Det leder till att utomhusarbetare och fattiga människor dör runtom i världen, många gånger helt orapporterat. 

– Värmeböljor är den dödligaste typen av extremväder men de lämnar inte spår av förstörelse eller slående bilder av förödelse. De dödar fattiga, ensamma människor i rika länder och fattiga människor som arbetar utomhus i utvecklingsländer”, säger Friederike Otto på World weather attribution till The Guardian

Otto, som också är universitetslektor i klimatvetenskap vid Grantham Institute of Imperial College London, konstaterar vidare att de senaste 13 månaderna, som alla har varit de varmaste som någonsin uppmätts på jorden, troligen har lett till att tusentals människor dött på grund av hettan, utan att det rapporteras.

Även när dödsfall på grund av värme och extremvärme rapporteras, så leder det ofta till olika siffror på grund av att olika uppskattningar görs. Tidigare i veckan skrev Syre om att ett forskarlag uppskattar att över 47 000 människor dött bara i Europa på grund av värmerelaterade orsaker under 2023. Den studien baserade sig på 35 europeiska länder. 

Tidigare i somras rapporterade Världshälsoorganisationen att man uppskattar att så många som 175 000 människor dör av värme och extremvärme i den europeiska regionen varje år. WHO räknar då med hela 53 länder i denna region. 

Många värmerekord

Mörkertalet är troligen stort. Vad som är säkert är däremot att de senaste månaderna också har inneburit många värmerekord runtom i världen. För att bara nämna några så slogs Egyptens nationella värmerekord den 7 juni, då 50,9 grader uppmättes i staden Assuan. Den 20 juni slogs Mexikos rekord när 52 grader mättes i staden Tepache. Även flera länder som inte brukar nå upp till dessa extrema nivåer har slått sina rekord. I mars slogs värmerekordet i Costa rica två gånger om när staden Cerro Huacalito uppmätte 41 grader den 6 mars och 41,5 grader den 23 mars. 

Enligt Meteorologiska världsorganisationen (WMO) har minst 10 länder registrerat temperaturer över 50 grader under det senaste året. 

Den 21, 22 och 23 juli i år blev de tre varmaste dagarna som någonsin registrerats i världen. Troligen kan det också ha varit den varmaste dagen på omkring 120 000 år, enligt de mätningar som finns att tillgå från exempelvis träringar och islager. 

Efter dessa rekord gick FN:s generalsekreterare António Guterres ut med en uppmaning om att agera, genom att minska utsläppen av växthusgaser och genom att skydda de mest utsatta i världen.

– De som är mest utsatta när kvicksilvret skjuter i höjden inkluderar de fattiga i städerna. Gravida kvinnor. Människor med funktionshinder. Äldre människor. De mycket unga, de sjuka, de fördrivna och de fattiga – som ofta bor i undermåliga bostäder utan tillgång till kyla, sa han.

Säkert är också att tillgången till luftkonditionerade hem, bilar, kontor och köpcenter är ojämnt fördelad i världen.

– Under de kommande decennierna förväntas dödsfallen från värmestress öka dramatiskt i låginkomstländer. Den grymma ironin är att människor som dör av värme är minst ansvariga för de stigande temperaturerna. Den rikaste 1 procenten släpper ut mer än två tredjedelar av världen tillsammans, säger Alex Maitland, ojämlikhetspolitisk rådgivare på Oxfam International, till The Guardian. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV