Om energin produceras lokalt blir det billigare och mer flexibelt, skriver Hans Sternlycke. Kanske behövs det inte ens så mycket ny energi som man trott.
DEBATT. Vi har byggt för storskalig energi med kärnkraft och stora vattenkraftverk i norr och har matat elen därifrån i långa stamledningar. Men nu har tekniken vuxit ifrån sådana lösningar. Framtiden tillhör lokal energi med utvecklingen av digital reglering.
Med den kan elbrister och elöverskott lättare och billigare jämnas ut än med ny kärnkraft för flerdubbla kostnaden i investering och i elpris jämfört med förnybar energi, som blir relativt allt billigare och kan fås nu, och inte om två decennier som kärnkraften. Om en stor baslast som ett kärnkraftverk faller ifrån är det svårare att hantera än om ett vindkraftverk gör det.
Med digitalisering och med batterier som effektreserv, som köper ström när den är billig och säljer när den är dyr, kan skillnader i förbrukning över dygnet från konsumenter med olika användningsmönster mellan olika områden och variationer i produktion mellan olika energislag neutraliseras. Med köp och sälj minskas svängningarna av elpriset. Priset på batterier har sjunkit drastiskt och den teknikutvecklingen är snabb.
Elbilar, som kör på dagen men som står stilla på natten, kan laddas med billig ström men sälja tillbaka den vid höglast. Bostäder med solceller kan lagra el på dagen och använda överskottet på natten eller sälja till andra hus. Det finns 50 TWh att ta tillvara på taken. I dag konsumerar vi 140 TWh el. Vindkraftverk ger mest på vintern och när det är mulet, solceller på sommaren.
Elnät kan behandlas på samma sätt som internet innebar för telefonin. Det behöver inte vara centraliserat utan det kan vara tusentals små nät som kopplas samman i en öppen marknad. Elnätet blir inte ett lokalt monopol. Elbolagen har efter 2022 inte längre koncessionsrätt. Utbyggnaden av små energinät kan ske parallellt och måste inte invänta tillstånd eller pengar från staten. Några stora stamnät behöver inte byggas ut.
Nu är det tillåtet att bygga lokala områdesnät och dela energi. En fastighetsägares tak kan ge 45 procent mer energi än han behöver, som han kan sälja. Varje hus behöver inte ett batterilager. Det räcker att en i det lokala elnätet har det.
Jonas Birgersson kallades en gång bredbands-Jesus för sina idéer. Nu kan samma idéer användas för elnätet. Han har gjort avtal med HSB och allmännyttan om att börja bygga lokala nät.
När det mesta av elen kan produceras lokalt behövs inte så mycket av långa elledningar. När alla kan köpa och sälja används näten effektivare. Hushållselen blir billigare. Frågan är om det behövs lika mycket produktion av ny el som trott.