Krönikor · Krönikan

Så blir du en framgångsrik Tidöpolitiker

Tänk dig att vara ett högavlönat statsråd med en stab till ditt förfogande och oändlig tid att finslipa dina politiska åsikter. Resultatet? Att triumferande leverera banala insikter. I dagens Tidöpolitik är det tydligt att hetsa mot muslimer är den enklaste vägen till framgång.

Som jämställdhetsminister kan du påstå att slöjan på små barn borde orosanmälas, utan att någon frågar vad som egentligen ska anmälas – religionsfriheten? Ingen bryr sig!

Före detta utbildningsminister Mats Persson (L) har under två år kämpat mot woke-kulturen, trots att hans egen utredning visar att mindre än en procent ser woke som ett problem. Motbevis biter inte på honom; inövade slagord är mer effektiva.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot, och hans Tidökollegor är mästare på dubbelmoral. Ena dagen upprörd över antisemitism, nästa dag stödjer de högerextrema bokmässor och hyllar Elon Musk. Det måste vara svårt att fördöma antisemitism och samtidigt vara vän med Sverigedemokraterna.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M), som är beroende av ett antisemitiskt stödparti, serverar dem kaffe och fika genom att införa deras nationalistiska kulturpolitik. Samtidigt kritiserar hon Vänsterpartiet för antisemitism.

Och så har vi vår före detta migrationsminister, numera utrikesminister, Maria Malmer Stenergard (M), som stolt deklarerade negativ nettoinvandring trots att SCB snabbt tillbakavisade detta. Och före detta bistånds- och utrikeshandelsministern, numera migrationsministern Johan Forsell (M), som fördömer Mali för att stödja Ryssland, medan han själv fortsätter finansiera Rysslands krig genom fossilgasimport. Om regeringen verkligen stod för sina principer hade de stoppat rysk energiimport från första dagen av invasionen.

Ja, som högerföreträdare måste du vara påhittig för att förbli relevant. Du ska minnas Förintelsen varje år medan ditt regeringunderlag bygger på de som inte anser att judar är svenskar. Internationellt engagemang gäller endast Ukraina – samtidigt som du stöttar svensk finansiering av Rysslands anfallskrig genom fossilgasimport.

Men snart räcker det inte med att bara prata om muslimer. Vid nästa valrörelse måste regeringen hitta en ny yttre fiende – kanske klimataktivisterna. Jag tvivlar inte på att de kommer att lägga fram förslag för att terrorklassa dem, för att flytta fokus från sin egna katastrofala klimatpolitik.

Som högerpolitiker ska du driva på grundorsakerna till migration – vapenexport och miljöförstörelse – samtidigt som du straffar klimataktivister och fortsätter finansiera fossilindustrin. Glöm inte att skylla på vänstern och de gröna för ökad invandring.

Korkat? Som fan. Funkar det? Otroligt bra. Det är USA-importerade metoder som Sverigedemokraterna, där var femte medlem är dömd för brott men där kriminella invandrare ses som kulturellt belastande, har anammat. Grundregeln är enkel: peka finger åt andra medan du hoppas att ingen märker att du gör samma sak själv.

För att få en megafon för sin högerextrema politik behövs SvD-ledarrubriker som ”Palestina-aktivismen har spårat ur”, ”Amnesty går inte att ta på allvar” och ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet.”

Tidöpartierna är mästare på att hitta syndabockar. Den enda gången de inte skulle ge sig på svenskar med slöja är om Sverigedemokraterna själva skulle börja bära den. Då skulle det plötsligt bli svårt att vara deras marionetter.

Lycka till!

2024-09-16 kl. 15:17: Texten har uppdaterats med tumme upp och tumme ner, samt en språklig justering.

Det är lättare än någonsin att vara vegan i Sverige, hyllorna i matbutikerna uppdateras flera gånger i månaden med nya spännande produkter.

Det borgerliga stödet som Jomshofs islamofobi och antisemitism får. Gång på gång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV