Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Kommuner riskerar missa EU-krav för luftkvalitet

Erik Bäck

I går meddelade EU:s ministerråd att kraven på luftkvalitet skärps. Enligt en kartläggning från COWI riskerar flera svenska kommuner att missa de gränsvärden som kommer att gälla från 2030.

I två kommuner överskrider partikelhalterna miljökvalitetsnormerna, enligt COWI:s kartläggning. Teknikkonsultföretaget skriver i ett pressmeddelande att fler kommuner kommer att överskrida gränsvärdena för partiklar (PM10) när EU:s nya miljökvalitetsnormer träder i kraft.

− PM10 är en benämning av partiklar som är upp till 10 mikrometer stora, och som är tillräckligt små för att nå ner i lungorna. Det som finns i luften kommer till stor del från att vägbanor slits ner av fordon som kör på dem, allra värst är slitaget från dubbdäck. Och av alla luftföroreningar i stadsluften är partiklarna den grupp som har starkast koppling till negativa hälsoeffekter, säger Erik Bäck, expert på COWI, i uttalandet.

Totalt väntas de nya miljökvalitetsnormerna överskridas i 16 kommuner.

I det skärpta luftkvalitetsdirektivet sätts nya gränser för föroreningar, som PM10, PM2.5, kvävedioxid och svaveldioxid, vilka är kända för att orsaka allvarliga hälsoproblem.

Sänkt hastighet, slittåligare asfalt och bättre renhållning är också åtgärder som förbättrar luftkvaliteten, uppger Erik Bäck.

Kartläggningen baseras på SMHI:s statistik från 2023.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV