Startsida - Nyheter

Radar

Tyskland förbjuder högerextrem tidskrift

Tyskland har förbjudit en högerextrem tidskrift som sprider hat mot judar, personer med invandrarbakgrund och den parlamentariska demokratin, rapporterar AP. Samtidigt genomförs en rad razzior i lokaler kopplade till tidskriften.

Tysklands Inrikesminister Nancy Faeser meddelade på tisdagen att tidskriften Compact, företaget som ger ut den, Compact-Magazin GmbH och filmproduktionsbolaget, Conspect Film förbjuds. Samtidigt meddelades att polisen genomför razzior mot fastigheter och lägenheter i fyra tyska regioner som är kopplade till organisationerna, deras ledning och aktieägare.

Faeser beskriver Compact som ”ett centralt språkrör för den högerextrema miljön” och att ”tidskriften hetsar mot judar, mot personer med invandrarbakgrund och mot den parlamentariska demokratin.”

Förra året konstaterade Tysklands inhemska underrättelsetjänst i en rapport att tidningen ”regelbundet sprider antisemitisk, minoritetsfientligt, historiskt revisionistiskt och konspirationsteoretiskt innehåll.”

Underrättelsetjänsten menar att huvuddragen i tidningen är att uppvigla mot den parlamentariska demokratin och den tyska regeringen. Som exempel nämns ett citat av tidningens ägare som publicerades på Compacts hemsida förra året:

”Vi vill störta denna regim.”

Beslutet att förbjuda Compact har kritiserats av Alternativ för Tysklands ledare Alice Weidel och Tino Chrupalla, som menar att förbudet är ”ett allvarligt slag mot pressfriheten.” De anklagar Faeser för att ”missbruka sin myndighet för att undertrycka kritisk rapportering”, rapporterar AP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV