Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

EU-kommissionen bojkottar möten under Ungerns ordförandeskap

Ursula von der Leyen.

EU-kommissionen kommer bara att skicka representanter på tjänstemannanivå till de informella möten som kommer att hållas i Ungern under ordförandeskapet i EU. Det är kommissionens markering mot Ungerns premiärminister Viktor Orbáns kritiserade resor till Ryssland och Kina.

Bara dagar efter att Ungern tagit över ordförandeskapet i EU åkte premiärminister Viktor Orbán iväg till Ryssland och Kina på ett självutnämnt ”fredsuppdrag”. Det hela har fått skarp kritik från flera håll och nu svarar EU-komissionen på agerandet.

”Mot bakgrund av den senaste utvecklingen som markerar starten på det ungerska ordförandeskapet har ordföranden (Ursula von der Leyen, reds. anm.) beslutat att EU-kommissionen endast ska vara representerad på högre tjänstemannanivå under informella möten i rådet”, skriver EU-kommissionens chefstalesperson Eric Mamer på X. 

Dessutom kommer det möte som vanligtvis hålls i ordförandelandet strax efter att det tagit över det roterande ordförandeskapet – och där de flesta EU-kommisionärer brukar delta – inte att äga rum.

De inofficiella mötena är visserligen inte möten där beslut tas, men brukar vara tillfällen för diskussioner och utan EU-kommissionärernas närvaro kan Ungern få svårare att lyfta de frågor som är viktiga för landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV