Finländska forskare har lyckats odla kaffe i labbmiljö som ett svar på att göra drycken mer etisk och klimatvänlig.
Det är en slags kaffeliknande cellmassa som forskarna vid forskningsinstitutet VTT i Finland har skapat i sina laboratorier. Cellerna kommer från vanliga kaffebönor som har växt till sig i en blandning av socker och näringsämnen. När de torkat och rostat massan fick forskarna fram ett ljusbrunt pulver som smakade kaffe, rapporterar Hufvudstadsbladet.
– Testpersonerna gav det godkänt. Än så länge finns kaffet bara för provsmakning och klunkarna spottas ut. Eftersom det inte är ett godkänt livsmedel än får man inte svälja det, säger Heiko Rischer, forskare inom bioteknologi och som lett arbetet, till tidningen.
Dålig klimatpåverkan
Orsaken till att de finländska forskarna vill få fram labbodlad kaffe är de många problem som kaffeproduktionen dras med, som exempelvis klimatpåverkan, långa transporter och etiska frågeställningar kring arbetsförhållanden.
Resultaten har publicerats i tidskriften Journal of agriculture and food chemistry men det dröjer innan labbkaffet kommer till butikerna och försöken kan skalas upp, menar forskarna.
Dessutom innehåller pulvret mycket mindre koffein, vilket kanske inte är så uppiggande för konsumenterna.
Finland är det land som dricker mest kaffe i världen. Finländaren häller i sig runt nio kilo rostat kaffe per år i snitt per person. Det motsvarar cirka tre koppar kaffe om dagen per vuxen, skriver Svenska Yle.