En igelkott med mjuk päls och en ingefärsart om luktar mango. Det är två av 230 arter som beskrivits i Mekongregionen i Sydostasien det senaste året. Arterna är redan hotade, skriver Världsnaturfonden WWF som idag släpper en rapport om fynden.
Mekongområdet i Sydostasien hör till världens globala hot spots när det kommer till biologisk mångfald. Här lever ikoniska arter så som tigern och den asiatiska elefanten. Varje år upptäckts också nya arter, både i samband med expeditioner och genom att gamla samlingar på museer undersökts. Bland upptäckterna det senaste året som idag presenteras i en rapport från Världsnaturfonden WWF finns en orm uppkallad efter den etniska gruppen H´mong, en ingefärsart som luktar mango, en bladlös orkidé, ett nytt palmsläkte och en sötvattenfisk, som redan var välkänd inom akvariehandeln. Men också en igelkott med mjuk päls men med desto vassare tänder. Den fick namnet macarong, vampyr på vietnamesiska.
–Även om dessa arter precis beskrivits av vetenskapen så sent som förra året, har de levt i de unika livsmiljöerna i regionen i många årtusenden. Var och en av dessa arter är viktiga beståndsdelar i fungerande ekosystem och en viktig del av regionens rika naturarv, säger Louise Carlsson, Världsnaturfonden WWF:s expert på biologisk mångfald.
”Vi har en viktig uppgift att skydda dessa arter”
Totalt rör det sig om 173 kärlväxter, 26 reptiler, 17 groddjur, 15 fiskar och tre däggdjur som beskrivits av vetenskapen för första gången under fjolåret. Rapporten kommer samtidigt med en uppmaning till länderna i regionen – att skydda varelserna och deras livsmiljöer. Många arter återstår att upptäckas. Men kommer sannolikt att utrotas innan de ens har upptäckts enligt WWF, ”på grund av förstörelse av livsmiljöer, sjukdomar som sprids av mänskliga aktiviteter, konkurrens med invasiva arter och den förödande handel med vilda djur och växter”.
–Vi har en viktig uppgift att skydda dessa arter, så att de inte försvinner just efter de upptäckts. Framför allt måste vi få stopp på avskogning och handeln med vilda djur och växter, som leder till att allt fler arter utrotas, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.
Det totala antalet kärlväxter och ryggradsdjur som upptäckts i Mekong-regionen sedan 1997 är 3 623. Området innefattar Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.