Radar · Miljö

Unesco: Avstå nya beslut om Gállok

Drönarbild av Jokkmokk.

FN:s världsarvskommitté Unesco kräver att Sverige avstår från att fatta nya beslut om den planerade gruvan i Gállok, även kallad Kallak, skriver Norrländska Socialdemokraten. 

Unesco oroas över världsarvet Laponia på grund av den gruva som planeras i Gállok/Kallak, som ligger bara några mil därifrån. Därför besökte kommittén området i maj.

Nu har kommittén haft sitt årliga världsarvsmöte, som nyligen hölls i New Delhi i Indien. Där krävde Unesco att Sverige avstår från att fatta nya beslut om den planerade gruvan i Kallak, rapporterar NSD.

– Unesco förväntar sig att Sverige följer mötets beslut. Unesco väntar på en expertrapport och det blir spännande att läsa vad den kommer fram till, säger Karin Stenson, tillförordnad generalsekreterare i Svenska Unescorådet, till tidningen.

Expertgruppen som besökte Gállok väntas lämna sin rapport i höst, enligt Stenson. 

Regeringen har beslutat att tillåta brytningen i Gállok/Kallak och i slutet av juni gav Högsta förvaltningsdomstolen klartecken för planerna. Gruvbolaget Beowulf Mining jobbar nu med miljötillståndet som dock inte väntas bli klart i år, rapporterar SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV