Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Äldre träd också viktiga för klimatet

en ek vid en väg

En ny studie visar att äldre träd kan öka sin förmåga att ta upp koldioxid, något man tidigare sett mest hos yngre träd, rapporterar Landets fria tidning.

En skog bestående av äldre ekträd utsattes under sju år för högre nivåer av koldioxidutsläpp. Det ledde till att träden skapade mer trä och kunde binda koldioxiden, visar en ny studie från University of Birmingham i England. 

Tidigare experiment har visat att yngre träd kan öka sitt upptag av koldioxid, men man har trott att det inte gäller äldre träd, rapporterar Landets fria tidning. 

Forskarna i studien menar att resultatet är hoppfullt och visar på vikten att inte hugga ner äldre träd. 

– Den gamla skogen gör ett enormt arbete åt oss. Vad vi definitivt inte ska göra är att hugga ner den, säger Rob MacKenzie till BBC. 

Han är chef för Birmingham Institute of Forest Research och medförfattare till studien som har publicerats i tidskriften Nature climate change. 

Resultaten ska dock inte tolkas som att det skulle räcka att plantera träd eller låta skog stå kvar för att bromsa den globala uppvärmningen, utan förbränningen av fossila bränslen måste också minska kraftigt, uppger Rob MacKenzie till BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV